Svetski dan wellnessa 9. juna – Fokus na zdravlju dece

18. May 2018
Svetski dan wellnessa 9. juna – Fokus na zdravlju dece

Global Wellness Day je događaj koji se, pod sloganom „Jedan dan vam može promeniti ceo život“, već sedam godina, obeležava širom sveta raznim besplatnim aktivnostima koje promovišu zdravlje i wellness, a ove godine održaće se 9. juna na više od 4.000 lokacija u 100 zemalja, sa glavnim fokusom na zdravlje dece, odnosno, smanjenje stope depresije i gojaznosti. 

San Belgin Aksoy Berkin, osnivača GWS-a, o proslavi wellness-a inspirisao je međunarodnu mrežu od više od 86 volontera – Global Wellness Day ambasadora, te će događaji planirani za subotu, 9. jun biti raznovrsni po veličini i sadržaju, od gradova koji će udruženo organizovati wellness aktivosti za porodice do hotela i lokalnih zajednica koje će ponuditi dopunske aktivnosti, poput pešačenja u šumi, vežbanja tai čija i takmičenja dece u kuvanju.

Sarađujući sa univerzitetima, klinikama i svetskim wellness liderima, Belgin je osmislila programe za decu koji se mogu primenjivati tokom naredne školske godine. Za predškolsku decu program se sastoji od jednostavnog petominutnog wellness časa svakog jutra, dok za osnovce taj čas traje jedan sat i sprovodi se jednom nedeljno.

Projekat se fokusira na tri ključne oblasti: ljubav prema sebi, oslobađanje od osećaja stida, besa, krivice, biti u miru, učiti kako prihvatiti sebe i druge, čak i borba protiv depresije; disanje, unapređenje zdravlja, upravljanje stresom i učenje samokontrole; podizanje svesti (od hrane do boravka u prirodi), unapređenje emocionalnog i psihičkog wellbeing-a.

- Mi pohađamo školu od malih nogu, nadajući se da će nam obrazovni sistem pomoći u pripremi za budućnost, ali nas niko ne uči kako da živimo, dišemo, kako da podignemo svoju svest i da volimo sebe, a to su stvari koje su neophodne da bismo bili srećni kada odrastemo – rekla je Belgin Aksoy Berkin.

Ove godine na listu zemalja u kojima se obeležava GWS upisali su se Nepal, Južna Koreja, Norveška, Makedonija, Zimbabve, Dominikanska Republika, Gvatemala, Kenija, Malavi, i Crna Gora.

Srbija se već dve godine nalazi među učesnicima u ovom pokretu, a ove godine glavni događaj će se održati na glavnom trgu na Zlatiboru, gde će nastupiti muzička grupa “Blaža i kljunovi” i folklorne grupe, a biće organizovane i razne igre za decu, dok će se u specijalnoj bolnici Čigota održati radionice na temu prevencije i informisanja ljudi o tretmanima lečenja gojaznosti kod dece. 

Comments (0)

Connected news

Conferences
Kongres ruralnog turizma Vojvodine 30. i 31. maja u Vrdniku
23. April 2024
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz...
Conferences
U sredu počinje Drugo izdanje Sarajevo Tourism Summit 2024
22. April 2024
U sredu počinje drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma, Sarajevo...
Conferences
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...
Conferences
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. March 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....