Snažan rast brendiranih hotela i hotelskih investicija u naprednih 5 godina

24. February 2020
Snažan rast brendiranih hotela i hotelskih investicija u naprednih 5 godina

Drugog dana Adria Hotel Forum-a, koji se održao u Zagrebu od 18. i 19. februara, nastavljena je diskusija o izazovima pri izboru modela hotelskih operacija koju je vodio Branko Bogunović, partner u firmi Hotel & Destination Consulting. S njim je bio Joep Peeters, senior potpredsednik za franšize i vlasništva EMEA regije pri hotelskoj grupaciji Radisson. Govorili su o franšizama poznatih brendova i kako ih predstaviti investitorima. Naime, na hotelskom tržištu su prisutne snažne promene, pa su objašnjene prednosti brendiranja hotela. Radisson je najavio snažno širenje u ovoj regiji, posebno u većim gradovima i resortima na obali.

Svoje nove brendove kojima osvajaju tržište predstavili su Ivona Meissner, direktorka hotelskog razvoja hotelske grupacije za srednju Evropu BWH (Aiden), Frank Reul, menadžer razvoja istočne Evrope za Accor Hotels (greet), potom Jordi Sanchis, direktor razvoja južne, istočne i centralne Evrope u grupaciji Melia (INNside), Werner Bilgram, direktor austrijske kompanije Family Select Hotels (Kinderhotels), te Milena Brajović i Mojca Ložar, menadžerke firme IHG (voco). Svaki od njih objasnio je karakteristike svojih novih brendova, a publika je glasanjem odabrala „greet“, odnosno brend ekonomskog hotela za porodična putovanja i putovanja sa prijateljima koji se nudi pri obnovi postojećih hotela. Svi su oni vrlo ambiciozni i najavili su rast broja hotela pod tim novim brendovima u idućih nekoliko godina.

O brendiranim rezidencijama i njihovom potencijalu na tržištu ove regije govorili su potom Ružica Herceg, partner u firmi Hotel & Destination Consulting, Daniel Barloewen, regionalni senior direktor Mixed-Usse Development Europe pri Marriot-u, Evgenios Dendrinos, diretor nekretninskog poslovanja u kompaniji Temes – Costa Navarino, Alexander Yakovlev, menadžer nekretninskog poslovanja pri Allea Group Cyprus i Igor Kanjuh iz zagrebačke uprave Erste banke. Dok su u drugim zemljama brendirani resorti već poznati i uobičajeni, oni su na hrvatskom turističkom tržištu relativno novi proizvod, s velikim potencijalom za širenje u budućnosti.

O ponudi i mogućnostima za investiranje u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu diskutirali su potom Thomas Emanuel, direktor firme STR kao voditelj panela, David Jenkins, potpredsednik poslovnog razvoja u grupaciji Radisson, Josipa Jutt Ferlan, predsednica Uprave Zagreb City Hotelsa i klasterska menadžerka za Hilton hotele u Zagrebu, te Živorad Vasić, generalni menadžer u firmi IHG. Sva tri grada imaju svetlu budućnost, zaključeno je, u njih se investira i nastaviće se investicije. Potrebno je još poraditi na infrastrukturi, poput povećanja broja direktnih avionskih linija u Hrvatskoj kako bi Zagreb bio dostupniji.

Poslednji panel prvog dana nosio je naziv Fokus na MAK – Makedoniju, Albaniju i Kosovo, zemlje koje su se opredelile za razvoj turizma. Panel je vodio Takuya Aoyama, potpredsednik odseka akvizicije i razvoja pri grupaciji Hyatt International, a raspravljali su Visar Bytyqi, savetnik odbora direktora u korporaciji HIB, Ardiana Sokoli, potpredsednica Balfin Grupacije, Elvis Toci iz firme ADXA Property i Dejan Knezović, vlasnik advokatske kancelarije Knezović & partneri. Svi su isticali potencijale svojih država, uz generalni zaključak da ne žele da budu percepirani kao deo Balkana s političkim nestabilnostima. Imaju ogroman potencijal, posebno Albanija sa 400 kilometara obale, te su prava prilika za investitore. I njihove se vlade pripremaju sa potporama za strane investitore kako bi ih privukle, a glavni zadatak im je gradnja infrastrukture, posebno aerodroma i autoputeva koje će ih povezivati sa susednim zemljama. Nakon godina bavljenja vlastitim problemima sve tri države spremne su za snažan turistički razvoj, a uporedno s time i za poznate međunarodne brendove za upravljanje hotelima.

Adria Hotel Forum, najveća i jedina međunarodna hotelsko-investicijska konferencija u jugoistočnoj Evropi, ponovno je okupio predstavnike poznatih investicijskih grupacija, eminentnih hotelskih brendova i ulagača u neke od najpoznatijih crnogorskih turističkih projekata. S druge strane, u publici su bili ugledni međunarodni hotelski vlasnici i, investitori, predstavnici svetskih menadžment i hotelskih kompanija, te stručnjaci iz područja finansija i savetovanja.

Comments (0)

Connected news

Conferences
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...
Conferences
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. March 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Conferences
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. February 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Conferences
Dodeljene nagrade
19. December 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...