Ruralni turizam može doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, očuvanju tradicije i podršci ruralnim zajednicama

11. July 2024
Image by Daniel Shapiro from Pixabay
Image by Daniel Shapiro from Pixabay

Drugi Kongres ruralnog turizma Vojvodine održan je 5. i 6. jula u hotelu Vila Breg u Vršcu, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine i Centra za ruralni razvoj Vojvodine, a uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda APV i Razvojnog fonda APV i Turističke organizacije grada Vršca.

I ovog puta kongres je bio prilika za dijalog, razmenu ideja i povezivanje različitih privrednih subjekata. Događaj je bio ne samo platforma za razmenu iskustava, već i prilika za jačanje partnerstava između javnog i privatnog sektora.

Kongres je okupio više od 40 učesnika iz turističkog sektora, sa ciljem daljeg unapređenja ruralnog turizma, pronalaženja novih rešenja u plasiranju i promociji ovog veoma važnog pokretača razvoja seoskih područja. Učesnicima su se obratile direktorka Turističke organizacije grada Vršca g-đa Tatjana Palkovač koja je istakla značaj održavanja ovakvih zajedničkih događaja koji će podupreti dosadašnje i podstaći nove oblike saradnje. Prisutnima se zatim obratila direktorka Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović koja je navela da i ovaj, drugi po redu Kongres ruralnog turizma Vojvodine predstavlja rezultat prethodnog rada Turističke organizacije Vojvodine, koja je još pre nekoliko godina prepoznala značaj ruralnog turizma i vredno radila na njegovoj afirmaciji.

Prvog dana održavanja kongresa učesnici su kroz predavanja i razmenu iskustva, imali mogućnost da se upoznaju sa načinima kako turizam može doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, očuvanju tradicije i podršci ruralnim zajednicama. Takođe, govoreno je o mogućnostima i izvorima finansiranja ovog vida turizma, kroz podršku Razvojnog fonda APV i Garancijskog fonda APV, o kreditima i uslovima za konkurisanje na kreditne linije navedenih fondova. Poseban fokus stavljen je i na promociju ruralnih destinacija, kroz predavanje o modernim trendovima oglašavanja, jačanju brenda i kreiranju ciljanih marketinških akcija koje će povećati vidljivost pružaoca usluga. Na kraju, kongresa učesnicima su predstavljeni i primeri iz regiona, kada je govoreno o održivom razvoju ruralnog turizma u gradu Trebinju i primeru dobre prakse „Herzeg House“.

Drugog dana učesnici kongresa su imali priliku da se na licu mesta upoznaju sa konkretnim primerom dodatnih usluga u ruralnom turizmu, te su prošetali Stazom zdravlja do Vršačke kule i nakon toga degustirali vina i lokalne specijalitete u Turističkom informativnom centru „Vršačke planine“.

Učesnici kongresa posetili su i Festival vina VINOFEST – VršacFestival, koji slavi najpoznatiji vršački brend – vino, okuplja vinogradare i vinare kako iz regiona tako i iz inostranstva.

Turistička organizacija Vojvodine

Comments (0)

Connected news

Conferences
Save the date: HOW Festival se ove godine održava u decembru
10. July 2024
HOW Festival, jedina konferencija na temu hotelskih operacija u Evropi, ove godine se po prvi...
Conferences
U aprilu 2025 - 3. REGIONALNA Hotel Housekeeping KONVENCIJA!
30. May 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" najavili su 3. REGIONALNU Hotel Housekeeping...
Conferences
Samit
22. May 2024
Glavni grad Bosne i Hercegovine biće domaćin jednog od najznačajnijih događaja 2024. godine...
Conferences
Utisci sa 2. Sarajevo Tourism Summit-a: Razmena ideja, iskustava i inovacija u turizmu
26. April 2024
Nakon dva dana dinamičnih panel diskusija, inspirativnih predavanja i neizostavnog...