Održana konferencija "Proceed with Care - Living with Tourism"

06. May 2019

Tokom tri dana konferencije priznati hrvatski i svetski stručnjaci bavili su se važnim pitanjem rastućeg konflikta između prekomernog turizma, kao i zaštite kulturnog okruženja, istorijskih gradova, spomenika i lokaliteta, posebno onih koji su uvršteni na listu svetske baštine UNESCO-a

Prva Međunarodna stručno – naučna konferencija Proceedwith Care u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno delovanje na području baštine i turizma održana je od 2. do 5. maja u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Konferencija je okupila svetske stručnjake iz oblasti očuvanja kulturne baštine, a svoje znanje i iskustvo sa učesnicima podelili su keynote govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides, Dejan Verčič i drugi stručnjaci.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, Hrvatskog poverenstva za UNESCO i Ministarstva turizma te uz partnerstvo Grada Šibenika, Hrvatske turističke zajednice i Nacionalnog parka Krka.

Zašto treba da "nastavimo sa pažnjom“?

Jedan od organizatora konferencije, Jelena Skorup, otvorila je konferenciju važnim pitanjem „zašto nastaviti s pažnjom?“, a mnogi govornici kroz svoja predavanja su pokušali da daju odgovor na to pitanje. Misao vodilja konferencije Proceed with Care bila je "Suživot s turizmom“, a svi prisutni imali su priliku da čuju mnoge predloge strategija i tehnika projektovanja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vredne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Neki od govornika dotaknuli su se i komunikacijskog područja te su govorili o mogućim komunikacijskim strategijama i tehnikama za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rešenja.
 
Na konferenciju su se održala i tri zanimljiva panela koje su vodile tri predstavnice organizatora konferencije Proceed with Care. Prvi panel na temu „Towards SDGs“ vodila je Dragana Lucija Ratković Aydemir dok je tema drugog panela bila „Future Sustainability – New Ideas” koji je vodila Jelena Skorup. Treći panel bavio se strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definisanjem njene brend arhitekture na temu „Overtourism – Too Much? koji je moderirala Ankica Mamić.

Glavni cilj konferencije Proceed with Care bio je okupiti istraživače i stručnjake iz celog sveta kako bi zajedničkom svesti, znanjem i iskustvom pronašli rešenja za održiv turistički rast svetskih prestonica turizma. Na konferenciji su predstavljena najnovija akademska i naučna istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alate koji mogu pomoći u nalaženju rešenja za očuvanje kulturne baštine i održivost turizma.

Mnogim mestima sa UNESCO-ve liste, kao što su Dubrovnik, Plitvička jezera, Venecija ili Barselona, prete naizgled nepremostivi izazovi koji bi uskoro mogli zahvatiti i ostale obalne gradove Hrvatske. Ulažu se mnogi napori da se mogući problemi prepoznaju na vreme i spreče, a za ove koji su postojeći da se nađe najbolje rešenje za adekvatno upravljanje posetiocima i destinacijama.

Stoga, stručno-naučna konferencija Proceed with Care – Living with Tourism ima cilj da postane trajno godišnje okupljanje svetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača te da ujedno pozicionira Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine.
 

Comments (0)

Connected news

Conferences
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. March 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Conferences
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. February 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Conferences
Dodeljene nagrade
19. December 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Conferences
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. December 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...