Održana 8. Biznis konferencija "Turističko tržište jugoistočne Evrope - SEET 2018"

03. October 2018
Održana 8. Biznis konferencija 'Turističko tržište jugoistočne Evrope - SEET 2018'

U organizaciji kompanije Mass Media International i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije održana je 3. oktobra u Sava centru u Beogradu 8. Biznis konferencija "Turističko tržište jugoistočne Evrope - SEET 2018".

Nekoliko stotina najznačajnijih predstavnika poslovne turističke zajednice jugoistočne Evrope okupilo se sa zajedničkim ciljem koji je fokusiran na prepoznavanje novih mogućnosti za povećanje prihoda turističkog tržišta JIE, nove oblike povezivanja regiona kao jedinstvenog turističkog tržišta sa posebnim akcentom na promociju prioritetnih turističkih destinacija, jačanje identiteta turističkih ruta regiona, privlačenje turista sa dalekih emitivnih tržišta i stimulaciju receptivnog turizma.

U celodnevnom programu u četiri tematska panela, između ostalih, govorili su eminentni međunarodni stručnjaci: Prof. dr Stefano Dominioni - direktor European Institute of Cultural Routes, George Drakopoulos - predsednik & CEO Tourism Generis iz Grčke i specijalni savetnik UNWTO, Tomasz Janczak - zamenik predsednika Growth & Digital i osnovač & CEO "Marketing to China - m2C", Erika Charbonnel - direktor Travel & Tourism, Kairos Future iz Stokholma, i drugi.

Govorilo se o tome kako unaprediti sadržaje destinacije, šta je to što privlači nove goste, po čemu su specifični kineski turisti, kako se uključiti u Projekat za promociju turizma na Zapadnom Balkanu za koji je EU izdvojila 5 miliona evra, koje rute privlače goste sa emitivnih tržita, koji sadržaji pozicioniraju destinaciju kao atraktivnu i poželjnu, koji su novi turistički trendovi... Takođe, kroz panele učesnici su imali priliku da čuju iskustva najboljih primera iz prakse i njihove prezentacije.

Nove forme za saradnju, mogućnosti za razgovore, razmenu iskustava i umrežavanje između potencijalnih poslovnih partnera bili su u fokusu više od 100 B2B sastanaka, koji su održani u Japanskom salonu Sava centra.

Zaključak učesnika je da za održivu konkurentnost zemlje jugoistočne Evrope imaju ogroman turistički potencijal: neistražene destinacije, prirodne lepote, kulturno-istorijsku baštinu, autohtone vrednosti, atrakcije, tradicionalnu gostoljubivost, autentičnu eno-gastronomiju, niz svakodnevnih manifestacija, more, jezera, reke i planine, gradove i sela, zaštićene prirodne oaze, banje... Takođe, hotelijerska industrija prati globalne trendove i iz godine u godinu ponuda je sve veća i raznovrsnija. Na taj način naš region ima sve preduslove da globalno visoko pozicionira svoju autentičnu "industriju doživljaja".

Konferencija je završena tradicionalnom dodelom nagrada "Brand Leader Award".

Za izvanredan lični doprinos edukaciji, obrazovanju i unapređenju turizma i hotelijerstva u Srbiji i podizanju ugleda domaćeg turističkog proizvoda na međunarodnom tržištu nagradu je primio prof. dr Slobodan Čerović, dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum.

Za izuzetan doprinos u razvoju, unapređenju kvalieta turističke ponude, podsticanju konkurentnosti, očuvanje i promociju autentičnih vrednosti i visoko pozicioniranje regiona na globalnom tržištu nagrađeni su: Courtyard by Marriott Belgrade City Center, Agencija za promociju i podršku turizma Republike Makedonije, Plantaže a.d. Podgorica, Općina Medulin, Opština Ohrid, Grad Zrenjanin, Montenegro Airlines, Karisma Hotels Adriatic Montenegro, Casa del Mare - Small Hotels Group Montenegro, Grupacija Zepter Hoteli, Premium Beach Hotel Drač, Unique Resort & Spa Ohrid, Javna ustanova AQUATIKA - Slatkovodni akvarij Karlovac, Turističko preduzeće "Lipska pećina" Cetinje, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Park Palić, Etno kompleks "Vrdnička kula", Poliklinika Bagatin Zagreb, Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača", Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banja Luka, Satelit Premium Group, Turistička agencija Odeon World Travel, Univerzitet Singidunum. 

Comments (0)

Connected news

Conferences
Najveći svetski samit wellness industrije 30. novembra u Bostonu
14. July 2021
Global Wellness Summit danas je objavio novu lokaciju i novi datum za ovogodišnju...
Conferences
Dozvoljeno organizovanje kongresa i stručnih skupova do 100 ljudi
18. May 2021
Na predlog ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, Krizni štab...
Conferences
Održivi razvoj zdravstvenog i ruralnog turizma u uslovima pandemije COVID-19 - glavna tema Regionalnog foruma zdravstvenog, wellness i spa turizma
12. April 2021
Beograd će 15. aprila biti domaćin 11 CEI Regionalnog foruma zdravstvenog, wellness i spa...
Conferences
POTVRĐENO: Global Wellness Summit ove godine u Tel Avivu, u Izraelu, od 15. do 18. novembra
17. March 2021
  Lideri industrije istraživaće novu budućnost u kojoj wellness zauzima centralno mesto,...