Održana 4. SITCON konferencija - Kultura, nasleđe i razvoj turizma u fokusu

15. October 2018
Održana 4. SITCON konferencija - Kultura, nasleđe i razvoj turizma u fokusu

Četvrta međunarodna konferencija iz oblasti turizma i hotelijerstva SITCON 2018 (Singidunum International Tourism Conference) održana je 12. oktobra na Univerzitetu Singidunum. Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je „Kultura, nasleđe i razvoj turizma“.

Prisutnima je u ime organizacionog odbora dobrodošlicu poželeo prof. dr Jovan Popesku, dok je konferenciju zvanično otvorio rektor Univerziteta Singidunum prof. dr Mladen Veinović. Oni su u svojim izlaganjima podsetili da su Evropska Unija i Savet Evrope proglasili 2018. godinu „Evropskom godinom kulturnog nasleđa“ u cilju podsticanja ljudi da otkriju evropsko kulturno nasleđe i da ojačaju osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Stoga je, kako su naveli, osnovni cilj konferencije SITCON 2018 da pruži značajan naučni doprinos u oblasti kulturnog turizma kao važnog i održivog proizvoda turističke destinacije.

Koliko su kultura i nasleđe važni za turizam, potvrdio je državni sekretar za turizam Miroslav Knežević, koji je naveo podatak da je 43% turista koji posete Evropu motivisano da obiđu neku destinaciju zbog njenih kulturnih znamenitosti.

Da je bez očuvanja kulturnog nasleđa nemoguće razvijati turizam, u svom obraćanju poručio je prof. dr Slobodan Unković, skrenuvši pažnju da o kulturnim vrednostima treba da se vodi računa na svim državnim nivoima - od centralne do lokalnih vlasti.Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović podelila je sa prisutnima rezultate istraživanja koje je sproveo TOS, i u kom je čak 60 odsto stranih i domaćih ispitanika navelo da im je kulturno-istorijsko nasleđe jedan od prioritetnih razloga za turistički obilazak Srbije. Labović je podvukla i važnost obnove i modernizacije kulturno-istorijskih lokaliteta, kao i uloge akademskih institucija u prenošenju mlađim naraštajima značaja očuvanja kulturno-istorijskih znamenitosti.

Ključni govornici na SITCON konferenciji bili su i ugledni inostrani profesori: iz Belgije prof. dr Anya Diekmann sa Université Libre de Bruxelles, iz Irske - prof. dr Kevin Griffin sa Dublin Institute of Technology i iz Izraela dr Alon Gelbman sa Kinneret College on the Sea of Galilee.

Nakon plenarnog dela, rad je nastavljen u tri paralelne sesije u okviru kojih je izloženo više od 60 naučnih radova na temu konferencije.

U toku konferencije SITCON dodeljene su i nagrade SINGIDUNUM POBEDNIK koje Univerzitet Singidunum zajedno sa partnerima - Sekretarijatom za privredu Skupštine grada Beograda, Privrednom komorom Srbije, Turističkom organizacijom Beograda, Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija Srbije YUTA i Udruženjem hotelijera i restorateta HORES dodeljuje za unapređenje kvaliteta turističke ponude Grada Beograda.

Na osnovu pristiglih prijava i na osnovu obilaska i ocenjivanja prijavljenih restorana, hotela i receptivnih agencija od strane studenata i asistenata Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum nagrade su dobili:

Receptivne turističke agencije: Turistička agencija PanaComp Zemlja čuda - platinasto priznanje, SABRA - zlatno priznanje i OSCAR turs - srebrno priznanje.

U kategoriji "Restorani" nagrađeni su: Podrum Vine Art - platinasto priznanje u kategoriji vinski restorani, restoran ENSO - platinasto priznanje, restoran MILAGRO - zlatno priznanje i restoran KOD KAPETANA - srebrno priznanje.

Najbolji hotel sa 5 zvezdica je hotel SAINT TEN - platinasto priznanje, dok je hotelu HYATT REGENCY Belgrade uručeno zlatno priznanje.

U kategoriji hotela sa 4 zvezdice nagrađeni su: hotel HOLIDAY INN - platinasto priznanje, hotel HERITAGE - zlatno priznanje, hotel MOSKVA - zlatno priznanje, hotel MAŽESTIK - zlatno priznanje i hotel ABBA - srebrno priznanje.

Najbolji GARNI HOTELI u Beogradu su: Hotel TESLA - Smart Stay Garni 4* - platinasto priznanje, hotel OPERA 3* - platinasto priznaje, Belgrade Inn Garni hotel 3* - zlatno priznanje i Airport hotel Garni 3* - srebrno priznanje.

Specijalno priznanje dodeljeno je HORECA CENTRU Beograd.

Comments (0)

Connected news

Conferences
LAST MINUTE poziv za prvu regionalnu Hotel Housekeeping Konvenciju
22. March 2023
Kako se bliži početak Hotel Housekeeping Konvencije, zahvaljujući kojoj će hotelijeri Srbije...
Conferences
Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023.
14. March 2023
Globalno veće za održivi turizam (GSTC), koje propisuje globalne standarde za održiva...
Conferences
USKORO: U Vrnjačkoj Banji prva Hotel Housekeeping Konvencija u jugoistočnoj Evropi
02. March 2023
Po prvi put u istoriji naše hotelske industrije,  30. i 31. marta u hotelu...
Conferences
Vrnjačka Banja domaćin prve regionalne Hotel housekeeping konvencije: HOTEL HOUSEKEEPING U TEHNOLOŠKOM VORTEX-u
31. January 2023
Velika godišnja konvencija hotelskih housekeeping menadžera i predstavnika njihovih...