Održana 4. SITCON konferencija - Kultura, nasleđe i razvoj turizma u fokusu

15. October 2018
Održana 4. SITCON konferencija - Kultura, nasleđe i razvoj turizma u fokusu

Četvrta međunarodna konferencija iz oblasti turizma i hotelijerstva SITCON 2018 (Singidunum International Tourism Conference) održana je 12. oktobra na Univerzitetu Singidunum. Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je „Kultura, nasleđe i razvoj turizma“.

Prisutnima je u ime organizacionog odbora dobrodošlicu poželeo prof. dr Jovan Popesku, dok je konferenciju zvanično otvorio rektor Univerziteta Singidunum prof. dr Mladen Veinović. Oni su u svojim izlaganjima podsetili da su Evropska Unija i Savet Evrope proglasili 2018. godinu „Evropskom godinom kulturnog nasleđa“ u cilju podsticanja ljudi da otkriju evropsko kulturno nasleđe i da ojačaju osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Stoga je, kako su naveli, osnovni cilj konferencije SITCON 2018 da pruži značajan naučni doprinos u oblasti kulturnog turizma kao važnog i održivog proizvoda turističke destinacije.

Koliko su kultura i nasleđe važni za turizam, potvrdio je državni sekretar za turizam Miroslav Knežević, koji je naveo podatak da je 43% turista koji posete Evropu motivisano da obiđu neku destinaciju zbog njenih kulturnih znamenitosti.

Da je bez očuvanja kulturnog nasleđa nemoguće razvijati turizam, u svom obraćanju poručio je prof. dr Slobodan Unković, skrenuvši pažnju da o kulturnim vrednostima treba da se vodi računa na svim državnim nivoima - od centralne do lokalnih vlasti.



Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović podelila je sa prisutnima rezultate istraživanja koje je sproveo TOS, i u kom je čak 60 odsto stranih i domaćih ispitanika navelo da im je kulturno-istorijsko nasleđe jedan od prioritetnih razloga za turistički obilazak Srbije. Labović je podvukla i važnost obnove i modernizacije kulturno-istorijskih lokaliteta, kao i uloge akademskih institucija u prenošenju mlađim naraštajima značaja očuvanja kulturno-istorijskih znamenitosti.

Ključni govornici na SITCON konferenciji bili su i ugledni inostrani profesori: iz Belgije prof. dr Anya Diekmann sa Université Libre de Bruxelles, iz Irske - prof. dr Kevin Griffin sa Dublin Institute of Technology i iz Izraela dr Alon Gelbman sa Kinneret College on the Sea of Galilee.

Nakon plenarnog dela, rad je nastavljen u tri paralelne sesije u okviru kojih je izloženo više od 60 naučnih radova na temu konferencije.

U toku konferencije SITCON dodeljene su i nagrade SINGIDUNUM POBEDNIK koje Univerzitet Singidunum zajedno sa partnerima - Sekretarijatom za privredu Skupštine grada Beograda, Privrednom komorom Srbije, Turističkom organizacijom Beograda, Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija Srbije YUTA i Udruženjem hotelijera i restorateta HORES dodeljuje za unapređenje kvaliteta turističke ponude Grada Beograda.

Na osnovu pristiglih prijava i na osnovu obilaska i ocenjivanja prijavljenih restorana, hotela i receptivnih agencija od strane studenata i asistenata Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum nagrade su dobili:

Receptivne turističke agencije: Turistička agencija PanaComp Zemlja čuda - platinasto priznanje, SABRA - zlatno priznanje i OSCAR turs - srebrno priznanje.

U kategoriji "Restorani" nagrađeni su: Podrum Vine Art - platinasto priznanje u kategoriji vinski restorani, restoran ENSO - platinasto priznanje, restoran MILAGRO - zlatno priznanje i restoran KOD KAPETANA - srebrno priznanje.

Najbolji hotel sa 5 zvezdica je hotel SAINT TEN - platinasto priznanje, dok je hotelu HYATT REGENCY Belgrade uručeno zlatno priznanje.

U kategoriji hotela sa 4 zvezdice nagrađeni su: hotel HOLIDAY INN - platinasto priznanje, hotel HERITAGE - zlatno priznanje, hotel MOSKVA - zlatno priznanje, hotel MAŽESTIK - zlatno priznanje i hotel ABBA - srebrno priznanje.

Najbolji GARNI HOTELI u Beogradu su: Hotel TESLA - Smart Stay Garni 4* - platinasto priznanje, hotel OPERA 3* - platinasto priznaje, Belgrade Inn Garni hotel 3* - zlatno priznanje i Airport hotel Garni 3* - srebrno priznanje.

Specijalno priznanje dodeljeno je HORECA CENTRU Beograd.

Comments (0)

Connected news

Conferences
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. March 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Conferences
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. February 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Conferences
Dodeljene nagrade
19. December 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Conferences
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. December 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...