Može li Hrvatska da razvije celogodišnji turizam?

06. October 2017
Može li Hrvatska da razvije celogodišnji turizam?
Može li Hrvatska da razvije celogodišnji turizam?
Može li Hrvatska da razvije celogodišnji turizam?
Može li Hrvatska da razvije celogodišnji turizam?
Može li Hrvatska da razvije celogodišnji turizam?

U prepunoj dvorani hotela Sheraton u Zagrebu 4. oktobra održana je Prva konferencija o celogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?“. Uz brojne regionalne i hrvatske stručnjake i lidere u turizmu aktuelizovana je tema celogodišnjeg turizma u Hrvatskoj i ključnih izazova koje ona nosi.

Visoka sezonalnost turizma i dosezanje infrastrukturnih i drugih maksimuma u letnjim mesecima, te niska turistička zastupljenost u kontinentalnom delu Hrvatske realna je slika hrvatskog turizma, koja zabrinjava tamošnje turističke poslenike.

Kako produžiti sezonu i kako pokrenuti turistički razvoj kontinentalne Hrvatske - bile su glavne teme ove konferencije o kojima su raspravljali vrhunski stručnjaci za turizam iz regije - Christopher Hinteregger i Karin Stephani Niederer iz Austrije, Maria Pap iz Mađarske, Peter Vesenjak i Maja Pak iz Slovenije, Tim Clancy iz Irske i BiH, te brojni lideri hrvatskog turizma - Ivana Budin Arhanić, Kristian Šustar, Nedjeljko Pinezić, Ivana Kolar, Boris Žgomba, Jako Andabak, Joe Bašić, Nenad Nizić, Ronald Korotaj, i drugi. Predstavili su pozitivna iskustva i najbolje regionalne prakse, te izneli svoja viđenja problematike, potencijala i mogućih aktivnosti za dalji razvoj.

Robert Pende, pomoćnik ministra turizma Hrvatske, smatra da da bi celogodišnji turizam doneo brojne prednosti i blagodati, pogotovo u kontinentalnom delu zemlje, označivši da za taj razvoj nedostaje infrastruktura, ali i da bi postojeće smeštajne i druge kapacitete trebalo bolje koristiti. Istaknuo je kako hrvatski turizam može i mora 365, ali je to proces u kom moraju da učestvuju svi, od stanovnika i preduzetnika, do vlasti, na svim nivoima.

Zdravko Počivalšek, ministar ekonomije Slovenije, istakao je da je "turizam lokalna priča koja se prodaje na globalnom tržištu. Ugled turizma kao izvanrednog poslodavca, generatora prihoda, s obzirom na izvoz putovanja, dobrobiti i kvaliteta života, na globalnom nivou se poremetio. 'Overtourism' postaje 'mainstream'. Stoga danas nije dovoljno razmišljati o redizajnu. Potreban je potpuno nov koncept razmišljanja i jasna zajednička vizija. U Sloveniji smo sproveli opsežan proces pripreme nove Strategije održivog rasta slovenačkog turizma do 2021. godine. Potrebna su brojna ulaganja, novi poslovni modeli, restrukturiranje hotelskih firmi na državnom nivou, zelene inovacije i proizvodi s većom dodatnom vrednošću koji će zadovoljiti zahtevnog posetioca koji traži autentično iskustvo - i za to je spreman da plati više.“

Konferenciju je zaključila organizatorka konferencije Ivana Kolar:

- Na kraju ove konferencije jasno se iskristalisalo da postoji želja za celogodišnjim turizmom, ali da je potrebna inicijativa i aktivnost. Ako aktivno radimo mogu se dogoditi promene. Ukupna efikasnost našeg rada mora biti veća. Na nivou države potrebno je napraviti strategiju celogodišnjeg turizma i jaču promociju, te uključiti kontinentalnu Hrvatsku u razvojnu priču turizma. Dobro bi nam došli i podsticaji za nove projekte, edukacija stanovništva, osiguravanje povoljnih finansijskih sredstava iz EU fondova, olakšavanje prepreka i osiguranja nužne infrastrukture - istakla je Kolar.

Hrvatska može da razvije turizam 365 dana godišnje, koristeći neke od iskustava drugih uspešnih zemalja poput Austrije, Slovenije i Mađarske - zaključak je konferencije. No, kako se dodaje, sve je to deo dugoročnog procesa koji nije moguće realizovati preko noći, niti je zadatak samo države. To je zadatak svih u Hrvatskoj, koji ovu zemlju još uvek dele na kontinentalnu i primorsku, po županijama i pojedinim mestima.

- Poenta ove konferencije je povezivanje i saradnja i razmišljanje izvan lokalne zajednice. Hrvatska mora biti jedna destinacija. Pred nama su dva zadatka – produžiti sezonu tamo gde smo dobri i razviti atraktivnu celogodišnju ponudu na kontinentu gde je to moguće. Povežimo naše ciljeve, naše aktivnosti, naše proizvode i doživljaje i, na kraju - naše zajedničke rezultate - poručila je Kolar.

Comments (0)

Connected news

Conferences
Utisci sa 2. Sarajevo Tourism Summit-a: Razmena ideja, iskustava i inovacija u turizmu
26. April 2024
Nakon dva dana dinamičnih panel diskusija, inspirativnih predavanja i neizostavnog...
Conferences
Kongres ruralnog turizma Vojvodine 30. i 31. maja u Vrdniku
23. April 2024
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz...
Conferences
U sredu počinje Drugo izdanje Sarajevo Tourism Summit 2024
22. April 2024
U sredu počinje drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma, Sarajevo...
Conferences
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...