Mogućnost saradnje u oblasti ekoturizma između Egipta i Srbije

25. February 2020
Mogućnost saradnje u oblasti ekoturizma između Egipta i Srbije

Ambasada Egipta u Beogradu organizovala je okrugli sto pod nazivom "Mogućnost saradnje u oblasti ekoturizma između Egipta i Srbije", u okviru učešća Egipta kao zemlja partner 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu. Na okruglom stolu učestvovao je i direktor za biološku raznovrsnost, Mohamed Eleva, pri Ministarstvu životne sredine Egipta, kao i visoki zvaničnici iz Srbije i predstavnici turističkog sektora iz Egipta i Srbije.

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, je naglasio značaj ekoturizma kao jednog od važnih oblasti u saradnji dve zemlje, imajući u vidu da je to jedan od međusektora koji zahteva doprinos u naporima država od strane privatnog sektora i društvene zajednice, oslanjajući se na biološku raznovrsnost koju poseduju Srbija i Egipat. On je istakao da saradnja u ovoj oblasti uključuje učešće Ministarstva za zaštitu životne sredine Egipta i Srbije, kao i Ministarstva turizma obe zemlje, podsećajući da su u toku pregovori za potpisavanje Memoranduma o razumevanju za saradnju u oblasti zaštite životne sredine, čije je potpisivanje predloženo ove godine, tokom održavanja sledećeg sastanka Mešovitog poslovnog komitet, gde bi se finalizovao Memorandum o razumevanju u oblasti turizma iz 2010. godine.

Direktor za biološku raznovrsnost pri Ministarstvu životne sredine Egipta, predstavio je napore koji su neophodni u postizanju održivog turizma, integracijom ekološke dimenzije u turistički sektor, imajući u vidu da oblast Crvenog mora poseti više od 80% stranih turista, gde 2,5 miliona ljudi radi direktno u turističkom sektoru, a 3,5 miliona indirektno. 

Crveno more obuhvata 8 oblasti pogodnih za ronjenje, uvrštene među najboljim na svetu, a Egipat, sa više od 400 vrsta koralnih grebena, se smatra drugom najboljom destinacijom za ljubitelje ronilačkih aktivnosti. Istakao je i interesovanje za prirodne rezervate u Egiptu, kao turističke destinacije koje bi doprinele razvoju turističkih aktivnosti i očuvanju prirodnih resursa, zajedno sa razvojem lokalnih zajednica. 

Šef odseka za turističke proizvode pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Jasna Simović, je predstavila važne elemente koje Srbija pruža stranim turistima, kao što su banje, planine, jezera, reke i izvore mineralnih voda koje pružaju ogroman potencijal u razvoju zdravstvenog turizma. 

Pomoćnica ministra pri Ministarstvu zaštite životne sredine, Biljana Filipović Đušić, je istakla da je očuvanje životne sredine i prirodnih resursa jedno od glavnih prioriteta Vlade Srbije, dok su pod zaštitom Tara, Stara Planina, Resava i Mokra Gora, anacionalni park Đerdap je uključen na listi svetske baštineUneska. 

Predstavnica Turističke organizacije Srbije, Ljiljana Čerović, je govorila o značaju uključivanja ekoturizma u promotivne turističke programe, koje je opisala kao „mirne avanturističke aktivnosti“, koje bi spojile zabavnu stranu ovih aktivnosti zajedno sa očuvanjem prirode. 

Profesor Ekonomskog fakulteta, Siniša Zarić, je predstavio ulogu koju akademska zajednica i naučne institucije imaju u podsticaju turizma radi razvoja lokalnih zajednica, ističući iskustvo koje Srbija ima u uspostavljanju turističkih centara, koristeći odgovarajuća znanja i tehnologije, koja doprinose usavršavanju efikasnosti u ovoj oblasti.

Comments (0)

Connected news

Conferences
Najveći svetski samit wellness industrije 30. novembra u Bostonu
14. July 2021
Global Wellness Summit danas je objavio novu lokaciju i novi datum za ovogodišnju...
Conferences
Dozvoljeno organizovanje kongresa i stručnih skupova do 100 ljudi
18. May 2021
Na predlog ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, Krizni štab...
Conferences
Održivi razvoj zdravstvenog i ruralnog turizma u uslovima pandemije COVID-19 - glavna tema Regionalnog foruma zdravstvenog, wellness i spa turizma
12. April 2021
Beograd će 15. aprila biti domaćin 11 CEI Regionalnog foruma zdravstvenog, wellness i spa...
Conferences
POTVRĐENO: Global Wellness Summit ove godine u Tel Avivu, u Izraelu, od 15. do 18. novembra
17. March 2021
  Lideri industrije istraživaće novu budućnost u kojoj wellness zauzima centralno mesto,...