Mogućnost saradnje u oblasti ekoturizma između Egipta i Srbije

25. February 2020

Ambasada Egipta u Beogradu organizovala je okrugli sto pod nazivom "Mogućnost saradnje u oblasti ekoturizma između Egipta i Srbije", u okviru učešća Egipta kao zemlja partner 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu. Na okruglom stolu učestvovao je i direktor za biološku raznovrsnost, Mohamed Eleva, pri Ministarstvu životne sredine Egipta, kao i visoki zvaničnici iz Srbije i predstavnici turističkog sektora iz Egipta i Srbije.

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, je naglasio značaj ekoturizma kao jednog od važnih oblasti u saradnji dve zemlje, imajući u vidu da je to jedan od međusektora koji zahteva doprinos u naporima država od strane privatnog sektora i društvene zajednice, oslanjajući se na biološku raznovrsnost koju poseduju Srbija i Egipat. On je istakao da saradnja u ovoj oblasti uključuje učešće Ministarstva za zaštitu životne sredine Egipta i Srbije, kao i Ministarstva turizma obe zemlje, podsećajući da su u toku pregovori za potpisavanje Memoranduma o razumevanju za saradnju u oblasti zaštite životne sredine, čije je potpisivanje predloženo ove godine, tokom održavanja sledećeg sastanka Mešovitog poslovnog komitet, gde bi se finalizovao Memorandum o razumevanju u oblasti turizma iz 2010. godine.

Direktor za biološku raznovrsnost pri Ministarstvu životne sredine Egipta, predstavio je napore koji su neophodni u postizanju održivog turizma, integracijom ekološke dimenzije u turistički sektor, imajući u vidu da oblast Crvenog mora poseti više od 80% stranih turista, gde 2,5 miliona ljudi radi direktno u turističkom sektoru, a 3,5 miliona indirektno. 

Crveno more obuhvata 8 oblasti pogodnih za ronjenje, uvrštene među najboljim na svetu, a Egipat, sa više od 400 vrsta koralnih grebena, se smatra drugom najboljom destinacijom za ljubitelje ronilačkih aktivnosti. Istakao je i interesovanje za prirodne rezervate u Egiptu, kao turističke destinacije koje bi doprinele razvoju turističkih aktivnosti i očuvanju prirodnih resursa, zajedno sa razvojem lokalnih zajednica. 

Šef odseka za turističke proizvode pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Jasna Simović, je predstavila važne elemente koje Srbija pruža stranim turistima, kao što su banje, planine, jezera, reke i izvore mineralnih voda koje pružaju ogroman potencijal u razvoju zdravstvenog turizma. 

Pomoćnica ministra pri Ministarstvu zaštite životne sredine, Biljana Filipović Đušić, je istakla da je očuvanje životne sredine i prirodnih resursa jedno od glavnih prioriteta Vlade Srbije, dok su pod zaštitom Tara, Stara Planina, Resava i Mokra Gora, anacionalni park Đerdap je uključen na listi svetske baštineUneska. 

Predstavnica Turističke organizacije Srbije, Ljiljana Čerović, je govorila o značaju uključivanja ekoturizma u promotivne turističke programe, koje je opisala kao „mirne avanturističke aktivnosti“, koje bi spojile zabavnu stranu ovih aktivnosti zajedno sa očuvanjem prirode. 

Profesor Ekonomskog fakulteta, Siniša Zarić, je predstavio ulogu koju akademska zajednica i naučne institucije imaju u podsticaju turizma radi razvoja lokalnih zajednica, ističući iskustvo koje Srbija ima u uspostavljanju turističkih centara, koristeći odgovarajuća znanja i tehnologije, koja doprinose usavršavanju efikasnosti u ovoj oblasti.

Comments (0)

Connected news

Conferences
U aprilu 2025 - 3. REGIONALNA Hotel Housekeeping KONVENCIJA!
30. May 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" najavili su 3. REGIONALNU Hotel Housekeeping...
Conferences
Samit
22. May 2024
Glavni grad Bosne i Hercegovine biće domaćin jednog od najznačajnijih događaja 2024. godine...
Conferences
Utisci sa 2. Sarajevo Tourism Summit-a: Razmena ideja, iskustava i inovacija u turizmu
26. April 2024
Nakon dva dana dinamičnih panel diskusija, inspirativnih predavanja i neizostavnog...
Conferences
Kongres ruralnog turizma Vojvodine 30. i 31. maja u Vrdniku
23. April 2024
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz...