Read online

Turisticki Svet - broj 95

june - aug 2020
Read online
All our issues can be found on our smartphone app
Sokobanja: Uprkos koronavirusu rekordni turistički promet

Sokobanja: Uprkos koronavirusu rekordni turistički promet

Nakon očekivanog velikog pada turističkog prometa u prolećnim mesecima, u odnosu na prošlu i prethodne godine, u Sokobanji je u junu i julu mesecu došlo do naglog oporavka, što je imalo za posledicu rekordan turistički promet, od kada statistika beleži podatke. Tome je doprinelo, pre svega, opredeljenje domaćih turista da odmor provedu u Srbiji, kao i činjenica da Sokobanja kao destinacija ima kompletnu turističku ponudu...

Daniela Otero: Vreme izazova i novih scenarija

Daniela Otero: Vreme izazova i novih scenarija

Trenutno se istovremeno događaju dve krize: zdravstvena kriza uzrokovana virusom COVID-19 i njenim posledicama po zdravlje i druga, jednako ozbiljna - ekonomska kriza, s ogromnim posledicama na društvo i na zapošljavanje, zbog paralize privrede, trgovine i turizma. Stručnjaci predviđaju da će zdravstvena kriza biti privremena, ali posle „bitke“, ostaće ekonomska kriza i nezaposlenost, što će biti veliki izazov za ceo svet i prilika za oblikovanje ekonomski otpornijih, socijalno pravednijih i više ekološki održivih društava.

Intervju: Branko Botev, Bugarska: Naša šansa su zdravstveni i spa turizam

Intervju: Branko Botev, Bugarska: Naša šansa su zdravstveni i spa turizam

U vreme kada se gotovo čitava planeta još uvek bori sa koronavirusom, uveliko se suočavamo s ozbiljnim posledicama pandemije na svetsku ekonomiju. Već sada je jasno da je jedna od najteže pogođenih privrednih grana - turizam, naročito u zemljama koje se značajnije oslanjaju na ovu industriju. Jedna od tih zemalja je i Bugarska, zemlja ogromnog turističkog potencijala, koja je turizam još krajem 50-tih i početkom 60-tih godina prošlog veka ustanovlila kao ekonomski prioritet.

Sabi Sabi Luxury Safari Lodges: U domu „velike petorke“

Sabi Sabi Luxury Safari Lodges: U domu „velike petorke“

Duboko na jugu Afrike, u Nacionalnom parku Kruger, u Južnoafričkoj Republici, nalazi se jedan od prvih privatnih ekoloških rezervata divljači u Južnoj Africi - Sabi Sabi, u kojem je smešten Sabi Sabi Luxury Safari Lodges, osnovan još 1979. godine. Boravak u domu „velike petorke“- leoparda, lavova, slonova, nilskih konja i bufala, kao i mnogobrojnih vrsta ptica, reptila, insekata i biljaka - predstavlja neprevaziđeno iskustvo.

Veštačkom inteligencijom do održivog oporavka turizma

Veštačkom inteligencijom do održivog oporavka turizma

Pandemija virusa COVID-19, koja je blokirala čitav svet, snažno je uticala i na smanjenje broja gostiju u hotelima. Kako su trajanje pandemije i njeni efekti nepredvidivi, posledice na hotelsku industriju su gotovo nesagledive. Mnogi od hotela su zatvoreni do daljnjeg a njihova sudbina i sudbina zaposlenih - krajnje je neizvesna, jednako kao i sudbina turističkog sektora, koji je zahvaljujući zatvaranju granica i ograničenju putovanja – već sada u izuzetno teškom položaju.

Staycation: Luksuzni odmor u komšiluku

Staycation: Luksuzni odmor u komšiluku

Jedan relativno novi trend u turizmu - "staycation", izvorno nastao u Americi 2008. godine, u vreme ekonomske krize koja je, poput virusa Covid-19, pogodila gotovo čitav svet, pokazala se danas veoma primenjivom u hotelskoj industriji. Naime, "staycation" predstavlja jedno zanimljivo inovativno rešenje problema popunjenosti kapaciteta u urbanim hotelima, koje je kompanija Staycation razvila i pretvorila u vrlo profitabilan projekat, koji je naišao na odličan prijem stanovnika Londona i Pariza.

Hotelsko domaćinstvo: Šta posle pandemije

Hotelsko domaćinstvo: Šta posle pandemije

Iako često nije u fokusu vlasnika hotela ili menadžera, domaćinstvo je sigurno jedno od najvažnijih odeljenja. U ovom odeljenju timski se brine o „kući“ u koju su pozvani „gosti“ i fokusira se na glavni proizvod u hotelu - sobe. Uz COVId-19, domaćinstvo je postalo kritičnije nego ikad, jer ti timovi dovode svoje zdravlje u opasnost dok se brinu o drugom osoblju i gostima. Čak i kada se jednom završi pandemija, pretnja od moguće zaraze verovatno neće nestati preko noći.

BBO fondacija: Nagrađeni putopisi o Srbiji i Egiptu

BBO fondacija: Nagrađeni putopisi o Srbiji i Egiptu

Po prvi put posle osnivanja, Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ dodelila je godišnje nagrade za najbolje putopise pristigle na konkurs za novinare i studente novinarstva, koji je ova fondacija, u saradnji sa Ambasadom Egipta u Beogradu, raspisala početkom ove godine, u spomen na Biljanu Bosnić Ognjenović, novinarku Turističkog Sveta, koja je iznenadno preminula prošle godine. Zbog nemogućnosti da se dodela nagrada upriliči uživo, na Biljanin rođendan - 21. jula 2020. godine, održana je online dodela nagrada.

Kulturno-istorijska baština Prijepolja: Pod krilima Belog anđela

Kulturno-istorijska baština Prijepolja: Pod krilima Belog anđela

Starosedeoci Prijepolja, sandžačkog gradića ušuškanog na ušću Mileševke u Lim, s ponosom govore o svom kraju, ističući da Prijepolje ima mnogo toga što drugi nemaju. U „mnogo toga“ spada i bogata istorija o kojoj svedoče brojni kulturno-istorijski spomenici. Najpoznatiji od njih je svakako bela Mileševa - svetinja pod krilima Belog anđela. Manastir ima izuzetan ugled i značaj za srpski narod.

Suveniri: Predmeti za sećanja

Suveniri: Predmeti za sećanja

Proleće je doba kada obično planiramo svoja putovanja i tada se u naš izbor umešaju tragovi sećanja na neka prošla putovanja, ono što smo doživeli, prijatna i ne baš prijatna iskustva. Neki momenti nam ostaju dugo ili večito u sećanju. Ti momenti koji se usade duboko u memoriju, obično nas vezuju za neke detalje, za momente koji su nas, makar i za trenutak povukli u dubinu. Ti detalji su često predmeti. Uspomene.

GastroBedeker Alana Menige: U borbi protiv Tatara

GastroBedeker Alana Menige: U borbi protiv Tatara

Da se odmah na početku razumemo: ispravno je i “tartar“ i “tatar“. Zavisi s kojeg govornog područja dolazite. Neki, doduše, veruju u izmišljenu priču o kavkaskim Tatarima koji su komade mesa držali pod sedlom i tako jašući omekšavali meso koje su kasnije konzumirali (?!). Ali, istina je da naziv tog jela dolazi od naziva „tartar“ sosa. Doduše, smatra se da je i sos došao negde iz Azije, iako su se u ono vreme sve Evropljanima egzotične stvari nazivale azijskim imenima.

Miloš Ristić, chef: OFYR meni - hit ovog leta

Miloš Ristić, chef: OFYR meni - hit ovog leta

Hotel Ramonda, mali planinski butik hotel na mističnoj planini Rtanj u istočnoj Srbiji, posluje tek godinu i po dana. Za to vreme, dočekali smo i ispratili mnoštvo zadovoljnih gostiju, a kao šef kuhinje ponosan sam što je knjiga utisaka prepuna pohvala za našu kuhinju, autorski gastronomski koncept, maštovita jela, bilo da su u pitanju nacionalni specijaliteti ili nove kreacije - uvek od najkvalitetnijih sastojaka iz lokalne sredine.

Masaža u doba korone: Pojačajte mere zaštite i opreza

Masaža u doba korone: Pojačajte mere zaštite i opreza

Poznato je da je osnovni postulat našeg posla: "Primu non nocere" (Prevashodno nemoj naškoditi!). Iako su higijenske mere sastavni deo naše delatnosti, danas pred sve nas - fizio, wellness&spa terapeute, kozmetičare… vreme postavlja posebne zahteve. Na nama je da zaštitimo sebe i klijente koji nam ukazuju poverenje, ali i naše zaposlene, tako što ćemo u svakodnevni, kontinuirani rad uključiti pojačane mere zaštite i opreza.

Dvorac Fantast Dunđerski: Za romatičare i hedoniste

Dvorac Fantast Dunđerski: Za romatičare i hedoniste

Nadomak Bečeja, u vojvođanskoj ravnici, veleposednik Bogdan Dunđerski, pripadnik jedne od najbogatijih i najznačajnijih srpskih porodica s kraja XIX i početkom XX veka, sagradio je na svom imanju dvorac Fantast (prvobitno: Dunđerski). Tokom burne istorije, dvorac je bio više puta pljačkan i devastiran, a svoj današnji izgled dobio je 1983. godine, kada je renoviran i pretvoren u hotel.

Subscription

Subscribe to our magazine by filling in the form below

See more

Turisticki Svet - broj 96
dec - jan 2021
Turisticki Svet - broj 94
jan - march 2020
Turisticki Svet - broj 93
okt - dec 2019