Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle

12. April 2024
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke Jevrsime, gde se godinama nalazio ipak će definitivno biti preseljen u prostor ispod Brankovog mosta, što se kao buduća nova lokacija za ovu ustanovu kulture pominjala i pre nekoliko godina. Ministarstvo kulture određen je za korisnika posebnih delova nepokretnosti u javnoj svojini Republike Srbije za potrebe Muzeja automobila - zbirka Bratislava Petkovića, a reč je upravo o prostoru nekadašnje garaže saveznih organa ispod Brankovog mosta, a gde će biti smeštena ova vredna zbirka. Članovi Vlade zaključak o tome usvojili su na poslednjoj održanoj sednici, prenosi eKapija.

- Ovaj prostor u potpunosti ispunjava uslave za trajni smeštaj i obavljanje delatnosti Muzeja automobila, a sama lokacija nalazi se na trkačkoj stazi Ušće, na kojoj se šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka vozio Kup Evrope. Staza više ne zadovoljava standarde za takmičenje, ali može da se koristi za revijalne trke. U zbirci ovog muzeja nalaze se stari i retki automobili koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma. Zbirka sadrži blizu stotinu vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine - navodi se u saopštenju Vlade u kome se podseća da su predmet zaštite i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti, koji doprinose izučavanju istorije automobilizma.

Odluka o preseljenju Muzeja na ovu adresu ipak iznenađuje ako se zna da je početkom februara Sekretarijat za kulturu grada Beograda saopštio da je grad sa svojim službama aktivno angažovan na pronalaženju adekvatnog i dugoročnog rešenja u kome će se sačuvati i izlagati reprezentativna kolekcija Muzeja automobila, jer su ispitivanja pokazala da prostor ispod Brankovog mosta, koji je prethodnih godina pominjan kao nova stalna adresa muzeja automobila, nije moguće rekonstrisati.

- Zaključkom Vlade od 27. avgusta 2020. godine, odlučeno je da se poslovni prostor ispod Brankovog mosta u Bulevaru Mihajla Pupina (Garaža servis), od 1.384 kvadrata opredeli za potrebe muzeja. Međutim, početkom 2022. godine na bazi ispitivanja Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija, zaključeno je da je nemoguće rekonstruisati postojeći objekat i da nije moguća izgradnja novog na postojećoj lokaciji, usled bezbednosnih, urbanističkih i građevinsko-arhitektonskih ograničenja - naveli su u sekretarijatu.

Muzej Nikole Tesle između Beograda na vodi i Sajma

Ni u zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice, ni u prostoru Termoelektrane "Snaga i svetlost", već na prostoru između Beograda na vodi i Beogradskog sajma. To će, po svemu sudeći, biti buduća stalna adresa Muzeja Nikole Tesle. To je najavila ministarka kulture Maja Gojković.

- Najvažniji projekat koji je Ministarstvo kulture predložilo da uđe u "Srbija 2027" jeste Muzej Nikole Tesle jer zaslužuje bolji prostor u kome će moći da se izloži čitava postavka onog što muzej poseduje, a sada je veliki deo materijala u podrumu. Vlada je donela odluku da novi prostor muzeja bude na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu, i radi se projektni zadatak - istakla je Gojkovićeva za NIN, a prenosi Beta.

Nije novina da država menja planove kada je reč o budućoj stalnoj adresi muzeja koji se trenutno nalazi u Krunskoj ulici, ali jeste svojevrsno iznenađenje ako se zna da je Politici u januaru potvrđeno da je izvesno da će se muzej do 2027. seliti na Dorćol u pomenutu termoelektranu. Kako je tada rekao Politici sagovornik upućen u ovaj projekat, ideja je da "Snaga i svetlost" postane i istraživački centar, mesto gde će se popularizovati nauka.

- To zdanje je neuporedivo veće od muzeja u Krunskoj koji ima oko 200 kvadrata, a iz godine u godinu beleži sve veću posećenost. Brojne turiste i goste očekujemo za Ekspo i imaćemo šta da im pokažemo u novom muzeju na Dorćolu – naveo je u januaru izvor Politike.

Ipak, samo nekoliko dana kasnije u januaru, kada je baš predstavljan program Srbija 2027, istaknuto je da su i dalje u opticaju dve lokacije za buduću adresu Muzeja Nikole Tesle.

Podsetimo, 2020. osnivačka prava Muzeja Nikole Tesle odlukom Vlade preneta su sa Grada Beograda na Republiku Srbiju. Vlada je potom donela odluku da Teslin muzej premesti na Dorćol, a Istorijski muzej Srbije u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice koja je do poslednjeg trenutka bila ozbiljan konkurent staroj električnoj centrali.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...