Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini

19. Mart 2024
Foto: Air Serbia
Foto: Air Serbia

Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i prevezenih putnika, kao i efikasnom poslovanju, Air Serbia je u 2023. godini, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila rekordni profit od 40,5 miliona evra. Na taj način, srpska nacionalna avio-kompanija je nastavila sa pozitivnim trendom poslovanja i praktično zabeležila dvostruko veći profit u poređenju sa prethodnom godinom, oba puta bez ijednog evra državnih subvencija.

Air Serbia je i tokom 2023. godine nastavila da ostvaruje pozitivan operativni i neto rezultat i prema preliminarnim rezultatima zabeležila prihod od 627,9 miliona evra, premašivši pola milijarde evra prihoda po prvi put od 2013. godine, od kada kompanija posluje pod sadašnjim imenom.

- Air Serbia je prošle godine značajno porasla u odnosu na poslednju pretpandemijsku 2019. godinu. Ta godina ostaje u istoriji, a novu istoriju pišemo sada. Prošle godine uvećali smo našu mrežu za 23 nove destinacije i u jednom trenutku leteli na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. U redovnom i čarter saobraćaju prevezli smo ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji kompanije dugoj skoro 97 godina. Udeo transfernih putnika porastao je na 40 %, sa 35 % u 2022. godini. Veoma nas raduje što je takav rast bez presedana pratio i pozitivan finansijski rezultat. Intenzivni rast u 2022. i 2023. godini bio je neminovan da bismo odgovorili na povećanu tražnju i postigli kritičnu masu i tržišno prisustvo koje nam je neophodno za dalji razvoj poslovanja, u skladu sa našom strategijom. Sada, kada smo u jubilarnoj desetoj godini od pokretanja dostigli pomenutu kritičnu masu, radićemo na daljoj stabilizaciji saobraćaja, produbljivanju mreže i unapređivanju usluga koje se pružaju putnicima -  rekao je Jirži Marek, generalni direktor kompanije.

U skladu sa ranijim najavama i u cilju daljeg razvoja poslovanja, zemaljsko opsluživanje za Air Serbia na beogradskom aerodromu od 05. marta 2024. godine od kompanije Belgrade Airport preuzeo je Menzis Aviation, vodeći globalni partner za usluge zemaljskog opsluživanja, od kojeg se očekuje snažna podrška ambicioznim planovima daljeg rasta Air Serbia, posebno po pitanju redovnosti saobraćaja i upravljanja prtljagom putnika. U narednim nedeljama i mesecima, planirano je proširivanje flote, pre svega kada je reč o regionalnim avionima ATR 72-600, ali i novim avionima za dugolinijski saobraćaj erbas A330-200, koji bi trebalo da doprinesu jačanju tog vida saobraćaja i daljoj ekspanziji.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...