Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu

14. March 2024
Image by Stevan Aksentijevic from Pixabay
Image by Stevan Aksentijevic from Pixabay

Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno putničko pristanište Luka Beograd  16. marta zvanično će početi nautička sezona 2024. u Beogradu.

Turistička organizacija Beograda u saradnji sa Prvim parobrodskim društvom i ove godine priređuje svečani doček prvih putnika na tradicionalan srpski način, koji će nakon jutarnjeg razgledanja Beograda imati prilike da uživaju u folkloru u uzvođenju Kulturnog centra „Talija“, uz domaću rakiju, pogaču, so, i poklone iznenađenja.

Program se održava na Platou Savskog pristaništa, vreme dolaska gostiju je 12 časova, a dostupni za izjave biće:

Oko 180 putnika i 47 članova posade su na sedmodnevnom programu krstarenja pod nazivom „Prolaz ka istočnoj Evropi“, i od Budimpešte gde su se ukrcali plove do luke ”Djurdju” u Rumuniji, odakle nastavljaju autobusom za Bukurešt. U Srbiji, na ovom programu, pristaju u Beogradu, Golupcu i Donjem Milanovcu, dok na drugom programu krstarenja pristaju i u Novom Sadu.

Kompanija “Viking River Cruise“ sa najvećom flotom od 98 brodova, ove godine je uvrstila Beograd i Srbiju kao destinaciju u programe za kinesko tržište, zbog čega će krajem godine prvi put u Beogradu uploviti kruzeri sa kompletno kineskim gostima i većinski kineskom posadom.

U nautičkoj sezoni 2024. godine najavljeno je 610 pristajanja, što je za 10% više u odnosu na prethodnu godinu. U 2023. godini zabeleženo je 568 pristajanja sa 74.978 putnika. U 2022. godini bilo je 548 pristajanja i 54.914 putnika. Najviše gostiju koji na ovaj način posećuju Beograd dolazi iz Nemačke, SAD, Velike Britanije, Kanade. Novina u prethodnoj godini bili su božićni i novogodišnji kruzeri koji su u Savsko pristanište uplovili 21, 29. i 31. decembra, produživši nautičku sezonu u našoj zemlji koja inače traje okvirno do oktobra meseca.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. May 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...