Zaječar – grad dobrih vibracija

09. Oktobar 2020

Na samom istoku zemlje, nadomak granice sa Bugarskom, nalazi se Zaječar, grad smešten u istoimenoj kotlini, u međurečju dveju reka - Crnog i Belog Timoka. Prostirući se duž Crnog Timoka, grad dotiče i podnožje park šume Kraljevica i time spaja dva prirodna  bogatstva: vodu sa čistim vazduhom. Klima u Zaječaru je umereno kontinentalna: leta su veoma topla, zime umereno hladne i jeseni toplije od proleća. Zadnjih godina, međutim, tokom leta temperatura dostigne i do 40° Celzijusa, a noći budu sveže, što su sve više odlike pustinjske klime.

Zahvaljući ovakvoj temperaturi, Zaječar pruža mnogo mogućnosti za uživanje u letu. Sami Zaječarci leti se tokom dana najčešće okupljaju na obali Crnog Timoka, dok uveče uživaju u sportsko-rekreativnom  kompleksu Popova plaža, uz samu obalu reke. Tereni za mini golf, košarku, mali fudbal, odbojku na pesku, tenis, poligon za rolere i skejtbordove pružaju idealne mogućnosti za fizičke aktivnosti.

U neposrednoj blizini grada su tri veštačka jezera, od kojih je Rgotsko, dubine 40 m i temperature do 27° Celzijusa, najposećenije tokom leta. Zbog kvarcnog peska na dnu, koji predstavlja prirodni filter, ovo jezero spada među najčistija i najtoplija jezera u Evropi. Zanimljivo za kupače i ribolovce je i Grličko jezero, koje, inače, služi za  vodosnabdevanje grada. Nadomak jezera nalazi se i Manastir Svetih Apostola Petra i Pavla.

 

Od mesta za kupanje i osveženje važno je pomenuti i bazen olimpijskih razmera koji se nalazi u park šumi Kraljevica. Međutim, osim leti Kraljevica, koja je bogata raznim sportskim sadržajima, pruža mogućnosti za uživanje i tokom ostalih godišnjih doba. Za rekreativce je nedavno otvorena „Sunčana staza“, dužine 1.010 metara, koja predstavlja teretanu na otvorenom sa 15 sprava raspoređenih na pet punktova, za vežbanje ali i trčanje ili šetnju parkom. Zimi je veoma atraktivna i ski staza na Kraljevici udaljena desetak minuta hoda od centra grada. Opremljena je ski liftom kapaciteta 1.200 skijaša na sat, a njena dužina je 650 metara.

Ipak, ono što Zaječar čini izuzetnim je blizina carske palate Felix Romuliana iz III i IV veka. Zbog svoje izuzetnosti, jedinstvenosti i lepote, ova palata našla se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.  Gradio ju je za sebe rimski imperator Gaj Valerije Galerije Maksimijan, s namerom da u njoj živi u poznim godinama, ali se to, nažalost, nikada nije ostvarilo. Tokom vekova je zato ostala zabeležena njegova naklonost ka majci, čije ime palata i nosi – Felix Romuliana.


Nedaleko od Felix Romuliane, smeštena je Gamzigradska banja, koja zahvaljujući svojim termomineralnim izvorima i gustim šumama pruža odličan odmor. U samoj banji smeštena je Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“, u kojoj se leče oboljenja perifernih krvnih sudova i vibraciona bolest, a vrši se i opšta rehabilitacija. Bolnica poseduje i dva zatvorena bazena sa termomineralnom, lekovitom vodom, zbog čega je tokom čitave godine posećuju i turisti i Zaječarci.

Osim prirodnim bogatstvima i kulturn-istorijskim nasleđem, Zaječar se može pohvaliti i velikim brojem manifestacija. Ona po kojoj je nadaleko poznat, i jedinstven, jeste „Gitarijada“ – najdugovečniji međunarodni festival neafirmisanih rok bendova, koji postoji više od pola veka! Svake godine iz Srbije i inostranstva na festival dođe na desetine hiljada posetilaca i učesnika, što ga čini jednim od najznačajnijih muzičkih događaja ove vrste u regionu.  


Priči o Zaječaru nikad kraja, a razloga za posetu mnogo više nego što staje u priču. Oni koji su već posetili ovaj zanimljiv grad u istočnoj Srbiji, kažu da su i Zaječar i njegovi stanovnici mnogo bolji uživo. Drugi kažu da ne treba u sve verovati, već treba probati! Zato dođite u Zaječar u bilo koje doba! Dobro došli ste, jer ovo je grad dobrih vibracija i, provereno, još boljih domaćina!

PR – TO Zaječar


 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
U Dubaiju otvoren najviši
07. Maj 2021
Impresivan „beskrajni“ bazen, najviši na svetu, otvoren je u...
Turizam
Preporuka iskusnih kampera
06. Maj 2021
Evropska statistika pokazuje da je kampovanje, koje čini četvrtinu ukupnog turističkog...
Turizam
Zlatibor najprivlačnije odredište tokom praznika
05. Maj 2021
“Zlatna planina” dočekala je i tokom proteklih uskršnjih i prvomajskih...
Turizam
Sezona na Fruškoj Gori zvanično počela 1. maja
05. Maj 2021
Frušku Goru, tokom prvomajskog praznovanja pre pandemije, u proseku je posećivalo i do...