Za skijaše na Kopaoniku novih pet kilometara staza

06. Novembar 2019
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 Kopaonik se uveliko sprema za predstojeću ski sezonu. Planinu pošumljavaju radnici Skijališta Srbije, jer su posekli deo šume kako bi proširili i izgradili skijaške staze u ataru Krčmara, Duboke i Pančićevog vrha. Plan im je da u narednih pet godina u Nacionalnom parku zasade 23,5 hektara šume.

Sa ciljem očuvanja ekosistema u srcu Nacionalnog parka na Kopaoniku, u prvoj fazi pošumljavanja zasadiće se jelova šuma na potezu Gobeljske i Barske reke.
 
Radnik u nekim idealnim vremenskim prilikama za radno vreme od osam časova, zasadi sedamdesetak sadnica na ovom terenu, kaže Goran Mihajlović iz JP Skijališta Srbije.
 
- Počeli smo sa zasadom novih sadnica jelovih i smrčevih šuma na prostoru koji smo dobili od Nacionalnog parka Kopaonik. Trenutno sadimo 3.000 sadnica na prostoru od tri hektara - kaže Darko Jovanović, rukovodilac ski-centra na Kopaoniku.
 
Skijaška staza Gvozdac, na kojoj je iskrčena šuma, dugačka je 1.100 metara. To je oko 700 kubika subalpske smrče i niskog rastinja.
 
- Ovo je prvi put da se rešenje o kompenzacionim merama sprovodi i to baš na teritoriji Nacionalog parka. Značajno je da se uspostavi balans prirode i čovekove delatnosti na planini - kaže Predrag Pošumarac iz Nacionalnog parka Kopaonik.
 
Za goste Kopaonika, pored postojećih 65, otvoriće se, naredne zimske sezone, još pet kilometara novih skijaških staza. Remontovan je i sistem od 24 žičare.
 
Veliki problem parkiranja na Kopaonika uskoro će biti rešen. Početkom naredne zimske sezone, za 30 dana, otvoriće se garaža sa 350 parking mesta. Objekat finasiraju Ministrastvo turizma i Javno preduzeće Skijališta Srbije.
 
Izvor: eKapija
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...