Veče Alžira u Zrenjaninu

01. Mart 2017
Veče Alžira u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin i Društvo prijatelja Alžira u Srbiji, povodom Svetskog dana turističkih vodiča, organizuju 3. marta 2017. događaj posvećen promociji kulture Alžira u Zrenjaninu.

Tom prilikom, u izložbenom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 18 časova, biće predstavljeno drugo izdanje knjige „Sećanje na Alžir“ Aleksandre Vojinović, u izdanju „Sezambooka“ iz Zrenjanina.

Pored prezentacije fotografija i alžirske tradicionalne muzike, svoje utiske o putovanju u Alžir preneće Sonja Lapatanov, balerina, koreograf i putopisac, kao i Aleksandra Vojinović, koja će kazivati delove iz svoje knjige.

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, na sceni „Todor Manojlović“, u 20 časova biće priređen spektakl – koncert poznatog alžirskog muzičara Rede Sike (Reda Abdoullah Benjamaa) i prijatelja.

Osim Sike, muzičari Mohamed Mehdi Ferhat (Mohamed Mehdi Ferhat) i Mehdi Laifaui (Mehdi Laifaoui), specijalno za Zrenjanince i goste Zrenjanina, izvešće kolaž alžirske muzike – od tradicionalne do moderne.

Demokratska Narodna Republika Alžir - najveća zemlja Afrike, arapskog sveta i Magreba, ove godine slavi 55. godina pobede Alžirske revolucije, jednog od najvećih događaja u istoriji XX veka, kojom je izvojevala nezavisnost. Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira, i od tada se razvija saradnja između dve zemlje, a na temeljima te saradnje, nastalo je prijateljstvo koje se uspešno razvija.

Kao plod višedecenijskih prijateljskih odnosa, 2002. godine osnovano je Društvo prijatelja Alžira, koje okuplja one koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate, koji su radili u ovoj zemlji Magreba.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...