Užice dobija novu turističku atrakciju

10. Januar 2020

Užice bi uskoro trebalo da dobije repliku neolitskog naselja u klisuri Đetinje, koje će biti prvo takvog tipa u Srbiji...

Predstavnici gradske vlasti kažu da će taj projekat koji se realizuje u saradnji sa Tuzlom biti izuzetno zanimljiv turistički i obrazovni resurs. Pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je istakao da će u izgradnju replike naselja, koja će u aprilu ili maju biti otvorena u uzičkom selu Stapari, biti uloženo oko 600.000 evra.

- Ambicija je da se kroz izgradnju lokaliteta predstavi način života u neolitskoj zajednici i projekat 'NeoLife' imaće značaj za ceo kraj - kaže Nešić.

Pored te replike, Grad Užice planira niz projekata, a Nešić navodi da će od ukupnog budžeta za ovu godinu, koji iznosi oko 3,3 milijarde dinara, 20 odsto sredstava biti usmereno ka investicijama.

Najznačajniji projekti za 2020. godinu odnose se na putnu infrastrukturu.

- U gradu nas očekuju ozbiljne intervencije, kako na ulicama tako i na lokalnim putevima, a već početkom proleća nas očekuje početak izgradnje kružnog toka na raskrsnici kod Muzeja, koji u velikoj meri treba da rastereti putnički saobraćaj na toj deonici - naglašava Nešić za Tanjug.

U ovoj godini bi trebalo da se obezbede i sredstva za projekat izgradnje severne obilaznice grada na relaciji Kadinjača - Jelova Gora, koja treba da reši veliki saobraćajni i ekološki problem.

Nešić je istakao da će prvu polovinu godine obeležiti i značajni radovi na rekonstrukciji Starog grada, pre svega kroz gradnju kule i citadele na lokalitetu Gornjeg grada.

Ove godine očekuje se i završetak projektne dokumentacije za veliki pešački most dužine 113 metara koji treba da poveže državni put Užice - Zlatibor sa lokalitetom Stari grad, čime bi se u velikoj meri olakšala komunikacija svih zainteresovanih posetilaca same lokacije.

Nešić je najavio da će u 2020. godini Užice dobiti 120 novih parking mesta na Međaju. Kako kaže, u ovoj godini, biće završena i sportska hala Krčagovo, čije se otvaranje očekuje krajem leta.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...