Uskoro otvaranje obnovljene muzej-kuće Bore Stankovića u Vranju

27. Jul 2018

Obnova muzej-kuće velikog pisca Bore Stankovića u Vranju je završena i uskoro se očekuje svečano otvaranje za posetioce. Zahvat na restauraciji kuće u kojoj je rođen autor Koštane i Nečiste krvi obavljen je 50 godina nakon što je objekat po prvi put rekonstruisan i otvoren kao muzej. Zub vremena je učinio svoje, a neophodan projekat obnove je finansiran sredstvima Ministarstva kulture u okviru projekta Gradovi u fokusu sa oko pet miliona dinara.

Građevinski radovi su ovih dana privedeni kraju i ostaje da se unutrašnjost i dvorište srede kako bi kuća u kaldrmisanoj ulici koja nosi ime Borine baba Zlate, zasjala starim sjajem. Restauratorsko-konzervatorski posao je urađen u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša kako ne bi bila narušena autentičnost zdanja podignutog 1855. godine.

- Trenutno radimo na uređivanju prostorija, a radnici Komrada će osvežiti baštu sa stoletnim dudom, šimširom i bunarom iz kojeg se vodom napajao Bora. Zasada je sređena samo gostinska soba. Polako kompletiramo i postavku i očekujem da kuća bude svečano otvorena polovinom avgusta - kaže Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Postavka muzej-kuće uključuje autentični nameštaj iz doba Borinog detinjstva, kao i piščevu tabakeru i njegovu omiljenu šoljicu za kafu. Pritisnut hroničnom besparicom, Bora Stanković je, nakon smrti baba Zlate, kuću prodao. Tadašnja vranjska opština je otkupila, restaurirala i pretvorila u muzej 1967. godine.

Novac za zamenu krova, koji nije predviđen projektom, izdvojila je lokalna samouprava, insistirajući na autentičnosti i trajnosti. Ipak, ispostavilo se da ćeramidu koja je neizostavna u ovom delu Srbije, od kvalitetnog materijala ne pravi niko u Srbiji, tako da je morala da se uveze iz Italije.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...