Uskoro otvaranje obnovljene muzej-kuće Bore Stankovića u Vranju

27. Jul 2018

Obnova muzej-kuće velikog pisca Bore Stankovića u Vranju je završena i uskoro se očekuje svečano otvaranje za posetioce. Zahvat na restauraciji kuće u kojoj je rođen autor Koštane i Nečiste krvi obavljen je 50 godina nakon što je objekat po prvi put rekonstruisan i otvoren kao muzej. Zub vremena je učinio svoje, a neophodan projekat obnove je finansiran sredstvima Ministarstva kulture u okviru projekta Gradovi u fokusu sa oko pet miliona dinara.

Građevinski radovi su ovih dana privedeni kraju i ostaje da se unutrašnjost i dvorište srede kako bi kuća u kaldrmisanoj ulici koja nosi ime Borine baba Zlate, zasjala starim sjajem. Restauratorsko-konzervatorski posao je urađen u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša kako ne bi bila narušena autentičnost zdanja podignutog 1855. godine.

- Trenutno radimo na uređivanju prostorija, a radnici Komrada će osvežiti baštu sa stoletnim dudom, šimširom i bunarom iz kojeg se vodom napajao Bora. Zasada je sređena samo gostinska soba. Polako kompletiramo i postavku i očekujem da kuća bude svečano otvorena polovinom avgusta - kaže Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Postavka muzej-kuće uključuje autentični nameštaj iz doba Borinog detinjstva, kao i piščevu tabakeru i njegovu omiljenu šoljicu za kafu. Pritisnut hroničnom besparicom, Bora Stanković je, nakon smrti baba Zlate, kuću prodao. Tadašnja vranjska opština je otkupila, restaurirala i pretvorila u muzej 1967. godine.

Novac za zamenu krova, koji nije predviđen projektom, izdvojila je lokalna samouprava, insistirajući na autentičnosti i trajnosti. Ipak, ispostavilo se da ćeramidu koja je neizostavna u ovom delu Srbije, od kvalitetnog materijala ne pravi niko u Srbiji, tako da je morala da se uveze iz Italije.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...