U Vojvodini 55 potencijalnih lokacija za razvoj wellness i spa turizma

03. Oktobar 2019
U Vojvodini 55 potencijalnih lokacija za razvoj wellness i spa turizma

Vojvodina ima ogroman potencijal za razvoj turizma, ali on nije iskorišćen na adekvatan način, poručio je danas ministar Rasim Ljajić i dodao da će država pokušati da primeni model razvoja turizma koji ima Mađarska, inače partner ovogodišnjeg Sajma turizma u Novom Sadu.

Ljajić je, otvarajući sajam, podsetio da je studija, koju su za resorni pokrajinski sekretarijat radili Rudarski, Medicinski i Arhitektonski fakultet, pokazala da u Vojvodini, u 33 lokalne samouprave, postoji čak 50 potencijalnih lokacija za razvoj wellness i spa turizma.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije je rekao da Vojvodina doprinosi sa 15% deviznog priliva ostvarenog u Srbiji, dodajući da je za neke to malo, za neke puno, ali da je svakako nedovoljno, s obzirom na mogućnosti koje Vojvodina ima.

- Ako može Mađarska da ostvari izuzetne rezultate zahvaljujući ulaganjima i evropskim fondovima koje je koristila za razvoj turizma, verujem da ćemo sa novim investicionim planom koji je najavljen učiniti naše potencijale i realno ostvarivim - rekao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade je podsetio i da Morahalom u Mađarskoj beleži tri puta veći broj turista nego Palić, iako i Palić ima gotovo isti potencijal.

Zato će, kaže, biti uloženo 8 miliona evra u izgradnju kompleksa na Paliću, koji će imati pet otvorenih i pet zatvorenih bazena, sa akva parkom.

- To će potpuno promeniti turistističku sliku i Vojvodine i Srbije - rekao je Ljajić.

Zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen rekao je da Mađarska i Srbija imaju izuzetne partnerske odnose, i da Srbija ima punu podršku Mađarske na putu evropskih integracija.

- Mađarskoj je najbitnije proširenje EU, a Srbija ima pravo na punopravno članstvo. Ne samo da činimo sve na tom polju, već prenosimo sva naša iskustva - rekao je Šemjen, dodajući da će i za Mađarsku i za ceo region od velikog značaja biti pruga Beograd-Budimpešta.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...