U Sijarinskoj banji niče moderan wellness centar

04. Jul 2019
3D prikaz rekreativnog bazena, foto: SB Gejzer, Sijarinska banja
3D prikaz rekreativnog bazena, foto: SB Gejzer, Sijarinska banja

Treća najtoplija banja u Srbiji, sa temperaturom vode od 72 ºC, do kraja godine će dobiti moderan wellness i spa centar sa starorimskim motivima.

Kako za eKapiju kaže Miloš Filipović zadužen za odnose sa javnošću u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gejzer" u Sijarinskoj banji, Sijarina spa počeće da se gradi sredinom septembra ove godine, po završetku turističke sezone, a raspisivanje tendera za izbor izvođača radova planirano je za početak avgusta.

- Idejni projekat, koji radi projektantska kuća Aqua Arts Akvamarin iz Beograda specijalizovana za projektovanje wellness centara, već je pri kraju. Sledi pribavljanje dokumentacije o lokacijskim uslovima i građevinske dozvole, kao i projekat za izvođenje radova, na čemu se svakodnevno radi, kako bi rokovi bili ispoštovani – kaže Filipović i dodaje da bi radovi trebalo da budu završeni do kraja godine, a da se puštanje u rad wellness centra očekuje 1. januara 2020. godine.

Kako ističe za naš portal, koncept budućeg, modernog wellness centra Sijarina spa zasnivaće se na rimskom kulturnom nasleđu tog kraja i odisaće detaljima iz doba Starog Rima.

- Wellness centar će se sastojati iz mokrog i suvog dela. U okviru mokrog dela biće izgrađen rekreativni bazen sa mineralnom vodom i saune, dok će u suvom delu biti sobe za masažu, slane sobe, kao i sobe za tretmane lica i tela – navodi naš sagovornik.

Filipović kaže da je sredstva za izgradnju spa centra obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u iznosu od 10 miliona dinara. Deo troškova snosiće i Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer", a očekuju i pomoć lokalne samouprave.

A u Sijarinskoj banji turistička sezona je već u punom jeku. Prema rečima Filipovića, ovo je jedna od najboljih sezona u prethodnih 10 godina.

- Kapaciteti su rasprodati do kraja septembra, a najbrojniji gosti banje su, kao i ranijih godina, iz Vojvodine – ističe sagovornik eKapije.

On dodaje da Opština Medveđa ima velike planove u ovoj i narednoj godini za uređenje sadržaja banje i za rešavanje komunalnih problema.

- U planu je sređivanje parkovskih površina, uređenje staza za šetnju, izgradnja letnjikovaca, a to su samo neke od aktivnosti koje su predviđene za ovu godinu. Takođe, s obzirom da Sijarinska banja ima veliki potencijal za razvoj kongresnog turizma, planirana je i rekonstrukcija jednog dela ustanove i prenamena u kongresnu salu – ističe Filipović.

Inače, u Sijarinskoj banji, koja je od Beograda udaljena 330, a od Niša 90 kilometara, po mnogima najveću atrakciju, pored termomineralnih izvora predstavlja jedinstveni gejzer u kontinentalnom delu Evrope koji se nalazi u samom centru banje, sa visinom vodenog stuba 8 metara i koji je poslednji znak vulkanske aktivnosti na ovim prostorima.

- Oko gejzera se prostire kompleks rehabilitaciono-rekreacionih bazena, koji se sastoji od nekoliko bazena - bazen sa tremalnom vodom, veliki bazen sa đakuzijem i vodenim topovima i bazeni za decu sa toboganima i drugim sadržajima za najmlađe, a u gornjem delu banje nalazi se olimpijski bazen sa restoranom, terenima za sportove, parkingom. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gejzer", pored smeštajnih kapaciteta nalazi se i terapijski blok za rehabilitaciju, a od dodatnih usluga nude se masaže, tople kupke, podvodne masaže, biserne kade, fitnes sprave, kinezi terapija, terapije blatom i mnogi drugi banjski sadržaji – navodi sagovornik našeg portala i dodaje da je Sijarinska banja najposećenija u julu i avgustu, u vreme manifestacija "Gejzerske noći" i "Zlatni kotlić gejzira".

Izvor: eKapija

Foto: SB Gejzer, Sijarinska banja

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...