U Crnoj Gori posle 17 časova besplatne ležaljke i suncobrani

29. Mart 2019
U Crnoj Gori posle 17 časova besplatne ležaljke i suncobrani

Na peščanim žalima, kamenim i betonskim kupalištima duž crnogorskog primorja tokom ovogodišnje sezone biće više reda.

I povoljnosti za kupače koji stižu iz raznih krajeva Evrope i sveta. Najavljujući ovo, direktor Javnog preduzeća "Morsko dobro", koje gazduje uskim pojasom uz more, Predrag Jelušić kaže da letos neće biti "šarenila" kao ranijih godina - reklamnih suncobrana, raznih boja i dizajna, koji su ružili izgled najlepšeg dela obale, a zakupci će morati strogo da poštuju pravilo koje nalaže da pola plaže kojom upravljaju bude bez ležaljki i suncobrana, za goste s peškirima.

- Novina je i u tome što posle 17 časova kupači neće morati da plaćaju upotrebu ležaljki i suncobrana, što je do sada bila obavezna "ulaznica". I komunalna higijena će biti podignuta na veći nivo - ističe Jelušić za „Novosti“.

Inače, profesor na turističkom fakultetu u Budvi dr Ivo Županović upozorava da plaže na jugu Crne Gore postaju sve tesnije za kupače. U špicu sezone za gosta-kupača ostaju jedva tri kvadratna metra plaže, iako su svetski standardi drugačiji - od pet, pa čak do osam kvadrata.

Direktor "Morskog dobra" kaže da je to posledica urbanizacije koja je poprimila ogromne razmere. Uz atraktivne plaže izgrađeni su brojni soliteri i druge zgrade sa stanovima i apartmanima. No, što je najgore, i dalje se intenzivno gradi. Iako već stižu organizovane turističke grupe, bageri, teški kamioni i druge mašine uveliko dižu buku i prašinu. I umesto da građevinska sezona već ustupa mesto turističkoj, kako su ranije i predlagali turistički poslenici, otvaraju se uz magistralne puteve i plaže nova gradilišta. I biće zatvorena tek u maju. Plaže su već limitirane, što devalvira ponudu jer gosti traže više prostora i mira.

Diskoteke ostaju

Iz "Morskog dobra", kao i iz Ministarstva turizma poručuju da će "rat" oko privremenih objekata na budvanskom šetalištu biti rešen za koji dan. Po svoj prilici, diskoteke, otvoreni šankovi i drugi objekti "preživeće" ovo leto na starim lokacijama. Za njihove vlasnike i zakupce biće pronađene alternativne lokacije, na čemu će se raditi duže vreme i stručno, a veoma intenzivno nakon završetka ovogodišnje sezone.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...