U Boru napravljena prva onlajn platforma za bicikliste u Srbiji

03. Jun 2022
Photo by Jacek Dylag on Unsplash
Photo by Jacek Dylag on Unsplash

Povodom Svetskog dana bicikla, strukovno udruženje Sigurne staze dizajniralo je prvu GIS (geografski informacioni sistemi) platformu za bicikliste na teritoriji Srbije www.bicibor.rs

Na interaktivnoj platformi predstavljeni su: problemi u zonama škola, nebezbedne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda sa ranjivim učesnicima u saobraćaju, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom, kao i predlozi građana za kvalitetnije uređenje javnog prostora.

Kako se navodi u saopštenju udruženja, platforma obiluje i korisnim informacijama, smernicama i predlozima kako do održive urbane mobilnosti u Boru. Platforma sadrži i predlog u kojim ulicama u Boru je potrebno formirati zone 30, biciklističke staze/trake i gde je potrebno postaviti parking za bicikle.

Takođe, dat je digitalni model bezbednih ruta za učenike osnovnih i srednjih škola u Boru, kao i mapa turističkih lokacija koje je poželjno posetiti i uživati u vožnji bicikla. Dodatnu vrednost platformi daju i podaci zagađenja sa mernih stanica, kao i odnos koliko Bor ima zelenih površina u odnosu na devastirana područja.

Online platforma "Bici Bor" sadrži i crowdsourcing komponentu, koja omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja saobraćajne infrastrukture za bicikliste na teritoriji grada Bora.

Rezultati sprovedenih analiza na platformi pomažu donosiocima odluka u gradu Boru da u budućnosti bolje sagledaju problem bezbednosti biciklista u saobraćaju i stvore ambijent u kome će biti poželjno koristiti bicikl kao aktivni vid prevoza.

Kako se navodi u saopštenju, ovakav vid GIS platforme se može sprovesti u svakom gradu i opštini u Srbiji. Ideja je da se podstiče donošenje pametnih odluka u razvoju održivih gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i sa velikim brojem zelenih površina.

Platforma je izrađena u okviru projekta "Kreći se održivo-Bor na dva točka" koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske "Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT", koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...