Putopis: Kuba - Ostvarenje jednog sna

30. Maj 2019
Putopis: Kuba - Ostvarenje jednog sna

San našeg čitaoca, Slobodana Čvorovića Čvorka da vidi Kubu konačno se ostvario, a mi vam prenosimo njegov putopis kroz zemlju Fidela Kastre, Če Gevare, salse i raspevanih, nasmejanih stanovnika.

Nakon dugog leta, konačno smo stigli u zemlju koja je izborila svoju nezavisnost. A u Havani, gradu koji ima više od dva miliona stanovnika, bivamo smešteni kod central parka iza Kapitola. Vodič nam pokazuje veliku statuu kubanskog nacionalnog heroja Hoze Martija.

Šetajući ulicama Havane turisti se slikaju sa Kubancima i tompusima. Na svakom koraku su prizori revolucije. Posebna atrakcija je vožnja kabrioletima sa kojima stižemo do Trga revolucije koga krasi najpoznatiji mural Če Gevare.

Ernest Hemingvej slavni pisac dvadesetog veka koji je 1954. godine dobio i Nobelovu nagradu za književnost proveo je deo svog života u kući nedaleko od Havane. U kući je nekada živeo sa 40 mačaka, a na njegovom imanju se nalazi groblje njegovih pasa.

Turistima se nudi i vožnja motornim čamcima, razgledanje pećine a sve na putu ka poznatoj dolini duvana, koji se obrađuje i sprema za pravljenje cigara. Turistima se pokazuje kako se motaju cigare, a mogu i da ih probaju.

Prizor kao iz filma
 
Svetski poznato letovalište Kube je Varadero sa svojih 20 kilometara puderastog belog peska i tirkizno plave boje mora. Put do Varadera vodi do mesta gde se organizuje i ronjenje sa maskama kako bi se znatiželjnici upoznali sa preko stotinu vrsta raznobojnih riba. Predivno tirkizno more na površini još je lepše u dubini. Nakon završenog ronjenja idemo do pećine Saturno, pećina sa slatkom čistom vodom dubine i do 20 metara. Nakon ručka u obližnjem restoranu, otišli smo do plaže koju smo pre toga mogli videti samo na reklamama ili u filmovima.
 
Po ceni od 65 evra turistima se nudi i poseta ostrvu Iguana usred Karipskog mora. Do ostrva se stiže katamaranom u gotovo dvočasovnoj vožnji po tirkiznom Karipskom moru. Iguane čekaju na samom ulazu da ih nahranimo.

Svetli dani kubanske istorije

Kubanci su ponosni na svoju nacionalnu pticu – tocororo, koja ima boje kubanske zastave.
 
Santa Klara je grad koji se nalazi na oko dva sata vožnje od Trinidada i koji pruža mogućnost da se bolje upoznamo sa revolucijom Kube. Na ulazu u grad nalazi se mauzolej, memorijalni kompleks gde je grob Če Gevare kao i predmeti koje je koristio tokom svog života. Savršena lokacija za priču o ovom poznatom gerilcu. U noći između 28. i 29. decembra 1958. zloglasni Batista poslao je voz pun oružja, ali ga je sa svojih 18 gerilaca presreo Če Gevara. Buldožerom su razvalili šine tako da se voz prevrnuo, a oni pokupili naoružanje. Te svetle dane kubanske istorije slave i danas.

Grad Trinidad osnovan je u 16. veku. Šaroliki gradić zadržao je svoju autentičnost i smatra se najočuvanijim gradom na Kubi. Za razliku od prljave i zapuštene Havane, Trinidad nam izgleda prečist. Mnoge kuće su pretvorene u prodavnice suvenira i slika a zadivljuje i veliki broj odlično uređenih restorana. U luksuznom neobičnom muzej-restoranu pričamo sa gazdom koji nas upoznaje i poziva da prisustvujemo spremanju hrane u velikoj kuhinji gde tri kuvara zajednički spremaju ali i aranžiraju skupe porcije hrane.

Pesma i rad
 
Kuba je i vraćanje u našu prošlost – prazne prodavnice, hrana na bonove. Njihova plata je 25 dolara. Stan plaćaju jedan dolar, tako da nemaju mnogo troškova i stalo im je samo da pevaju i rade po čitav dan. U jedno predvečerje pala je letnja kiša i čitav grad od 2.5 miliona stanovnika ostao je bez struje, a meni se činilo da su Kubanci još veselije pevali. Uvek su nasmejani i spremni da zaigraju sa turistima.
 
Školstvo i zdravstvo je besplatno i Kubanci su ponosni na svoje vrhunske lekare koji se lako zapošljavaju u ostalim zemljama Južne Amerike.

Kuba ima dve vrste valute; domaću i onu za strance, tako da je ipak sve neverovatno skupo, na nivou evropskih cena. Plate državnih službenika su 25 dolara ali kažu da taksisti mogu da zarade i do 900 evra.

Kaze partikulare i luksuzni hoteli
 
Kuba se otvara prema svetu ali još uvek nema dovoljno smeštajnih kapaciteta, tako da u takozvane kaze partikulare dolaze turisti iz sveta i nalaze svoj smeštaj po ceni od 25 do 35 dolara za noć. Sobe su čiste, a domaćin je voljan da spremi doručak po ceni od 5 dolara. Za doručak se služi činija voća, obavezno kajgana i sok.

Svakog proleća u Havani se održava sajam turizma, ali više nalik na turističku berzu jer tada dolaze evropski, američki i kanadski turoperatori da se raspitaju i ugovore programe i cene hotelskih i gostiteljskih kapaciteta.

Nekoliko svetskih luksuznih hotela se nalaze i u Havani ali naravno nude smeštaj po svetskim cenama. Ako niste gost nekog od ovih hotela a želite da se možda rashladite u hotelskom bazenu smeštenom na krovu osmog sprata hotela, morate da platite 66 dolara. Ali, ako ste gost hotela i već ste platili 300 američkih dolara za noć, kupanje na bazenu vas košta samo 33 dolara a bogat doručak 99 dolara. Piće i hrana su na nivou velikih evropskih gradova.

Kubalibre na svakom ćošku

U bar-restoranu Floridita gde je i statua Ernesta Hemingveja sendvič košta od 7 do 12 evra. Uz obavezna kubanska pića sa rumom i mali orkestar ovaj restoran je uvek prepun stranaca.

U starom delu Havane turisti posećuju i kafiće gde je Hemingvej pio rum sa limunom bez šećera. Poznati kubanski koktel kubalibre pije se na svakom ćošku.

Na Kubi postoji 26 univerziteta i nebrojeno škola pa su stanovnici izuzetno obrazovani. Oseća se želja i nostalgija za onim „bel epok“ vremenom bezbrižnog i glamuroznog života pre revolucije, kada su na žurkama bili Ava Gardner, Frenk Sinatra, Ernest Hemingvej, ali to je bilo i burno vreme mafije na Kubi. Laki Lučijano i Al Kapone su takođe uživali u lepotama Kube.

Čini mi se da svi znaju gde je Srbija i znaju za mnoge naše sportiste.

Poslednji komentari

Silvija Mrlješ
Četvrtak , 30.05.2019. 21:05h
Preporuka:
0
+
0
-
Dragi Čvorak, Lepa i iscrpna reportaža tvog boravka na Kubi. Bravo! Samo, ne vidim nigde tvoj kalendar u nekom ugliću te egzotike. Nisi ih valjda zaboravio? Srd pozz, Silvija

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...