Prvi putnici na zlatiborskoj gondoli u maju

03. Februar 2020

Dve i po godine od zvaničnog početka, izgradnja zlatiborske Gold gondole je u završnoj fazi. Uskoro se očekuje testiranje trase panoramske žičare koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornika.

Ovaj projekat opštine Čajetina, vredan 13 miliona evra, značajno će upotpuniti turističku ponudu Zlatibora i doprineti povećanju broja gostiju na inače jednoj od najposećenijih srpskih planina.

U Ribnici, na međustanici najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole, uprkos snegu, jakom vetru i temperaturama u minusu, građevinski radovi ne prestaju.

- Najintenzivniji radovi se odvijaju na međustanici pokraj Ribničkog jezera gde se završavaju garaže, kompletira se konstrukcija međustanice i naravno radi u mašinskoj sobi i elektroinstalacije. Pogon čitave gondole se nalazi ovde pored Ribničkog jezera - rekla je Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola.

- Trenutno radimo na razvlačenju glavne sajle od polazne stanice do međustanice što je nekih 4,5 kilometra u jednom pravcu, znači u oba pravca nekih devet kilometara. Sama sajla je teška oko 90-tak tona tako da je izazov - kaže Aleksandar Kaličanin, odgovorni izvođač radova Amiga Kraljevo.

Uporedo sa povezivanjem početne, međustanice i Tornika koje spaja 36 stubova, izvode se i elektro-radovi, povezuje trafostanica i postavlja komunikacijski - signalni kabl.

Uskoro, po završetku građevinskih radova, uslediće probno pokretanje i probni rad gondole a paralelno sa tim i procedura tehničkog prijema. Kako se očekuje, prve putnike gondola će primiti u maju ove godine.

U 55 kabina, devet kilometara dugom panoramskom gondolom od centra planine do vrha Tornika, moći će da se preveze 600 putnika na sat. 

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....