Procvat turizma na planini Zlatar

15. Januar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Planina Zlatar se definitivno vratila u sam vrh srpskih turističkih destinacija. Nekad devastirana lokacija, sada je doživela procvat, a zimska sezona je u punom jeku.

Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni, Novu Varoš i Zlatar mahom posećuju gosti iz Srbije, ali i iz susedne Crne Gore.

Ski-staza "Briježđa" na Zlataru je duga 1200 metara, sa plavim i crvenim karakteristikama, te je pogodna i za takmičare i za rekreativce, a visinska razlika između podnožja i vrha je 300 metara.

Žičara je duga 850 metara, sa kapacitetom korpe za četiri osobe koja od podnožja do vrha skijaše vozi za nešto više od pet minuta. Ova staza, međutim, prava je retkost u Srbiji, ali i na Balkanu, jer se spušta do samog centra opštine, što je neponovljiv osećaj za sve skijaše.

Prateći želje gostiju, uz veliki predani rad, ova planina obogaćena je i brojnim sadržajima koji su znatno poboljšali turističku ponudu.

- Investitori su prepoznali Zlatar kao odlično mesto za ulaganje. Izgrađeni su novi apartmani i na taj način polako rešavamo naš ključni problem, a to je mali broj smeštajnih kapaciteta. Sada smo u prilici da ostvarimo rekordan broj noćenja - naglasio je Branko Pucarević, direktor TO Zlatar.

Da bi se došlo do ovakvih rezultata bila je neophodna i pomoć države. Zahvaljujući sredstvima koje je opredelila Vlada RS, Zlatar je od zaboravljene planine postao turistička atrakcija koja može da stane rame uz rame sa poznatim centrima.

- U toku 2019. godine dobili smo oko 50 novih objekata. Zlatar je postao veliko gradilište, a veliki planovi su i za 2020. godinu. Realizacija kapitalnih investicija ne bi bila moguća bez države, koja je dosad uložila oko jednu milijardu dinara za turistički razvoj - izjavio je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Na stazi "Briježđa" ima oko 50 centimetara utabanog snega, što je preduslov za dobro skijanje, a cena ski-pasa ove sezone za odrasle je 1000, a za decu 900 dinara.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...