Posle 20 godina bolji kvalitet vode jezera Palić

25. Jul 2019
Posle 20 godina bolji kvalitet vode jezera Palić

Kvalitet vode u jezeru Palić sada je najbolji u odnosu na proteklih 20 godina, u avgustu počinje proširenje kanalizacione mreže, nakon čega će se graditi potisni vod koji će odvoditi vodu do gradskog prečistača i na proleće kreće sadnja zelenog pojasa oko jezera.

Tender za izgradnju, odnosno proširenje kanalizacione mreže na Paliću, kojom će se znatno smanjiti zagađenje jezera, završen je, izabran je izvođač radova i očekuje se da gradnja 15 kilometara mreže počne sredinom avgusta.

Planirano je, prema rečima direktora subotičkog JKP Vodovod i kanalizacija Đerđa Šugara da radovi traju osam meseci, posle toga će se graditi crpna stanica i još pet kilometara mreže za šta tek treba da se raspiše tender.

Mreža bi trebalo da ima oko 500 priključaka, otpadna voda će se putem potisnog voda prebacivati na gradski prečistač u Subotici, tako da neće biti opasnosti od zagađenja kada se bude vraćala u jezero.

Urađena je ekspropijacija zemljišta na obali oko jezera Palić i u proleće iduće godine počeće sadnja tog zelenog pojasa koji je, prema rečima Snježane Mitrović iz Sektora za održivi razvoj Otvorenog univerziteta u Subotici, veoma važan kako otpadne vode, pretežno od poljoprivrede, ne bi ulazile u jezero.

Ona je podsetila da je u dva navrata, 2016. i početkom ove godine, urađen izlov babuške-invazivne vrte ribe i pokazalo se da je time poboljšan kvalitet vode jezera Palić.

- Pre nekoliko dana dobili smo informaciju da je posle 20 godina najbolji kvalitet vode jezera, ali još nije pogodno za kupanje - rekla je Mitrović.

Radi se i dokumentacija za izgradnju biciklističke staze oko jezera.

Jun 2021. je rok za završetak svih radova u okviru projekta sanacije jezera Palić i Ludaš, za koji je Vlada Nemačke 2015. odvojila 6.5 miliona evra i Mitrović očekuje da će to zaista dovesti do poboljšanja kvaliteta vode.

- Kupanje nije preporučljivo, ali neki se kupaju i kažu da nemaju nikakvih problema, ali ako se sve uradi što je planirano, ako fekalije ne budu odlazile više u jezero, ako se spreči da otpad recimo privatnih mesara dolazi do jezera, odradi se zaštitni pojas, nema razloga da se kvalitet vode ne poboljša - rekla je Mitrović Tanjugu.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...