Otvaranje Velikog egipatskog muzeja krajem godine

25. Februar 2020
Otvaranje Velikog egipatskog muzeja krajem godine

Ambasada Egipta u Beogradu, u saradnji sa Egipatsko-srpskim društvom prijateljstva, organizovala je okrugli sto pod nazivom "Starine i turizam: Model Velikog egipatskog muzeja", u okviru učešća Egipta kao zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu. 

Ministar turizma i starina, dr Haled El Anani, je u video poruci istakao da je zvanično otvaranje planirano za kraj ove godine, dok je dizajn samog muzeja inspirisan izgledom piramida. U muzej je već premešteno 50.000 artefakta, na čijoj restauraciji su radili egipatski arheolozi. 

Ministar je dodao da će Muzej biti kulturni centar, opremljen najnovijim tehnologijama, obuhvataće pozorište i sale za konferencije, posebne usluge za sve posetioce, čime će se uvrstiti kao "dragulj" među muzejima sveta, imajuću u vidu da će ovo biti najveći muzej posvećen jednoj civilizaciji, a u ime naroda Egipta pozvao je sve ljude da posete kulturnu baštinu Egipta.

Egiptolog pri Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, Nenad Marković, je istakao da će zvanično otvaranje Velikog egipatskog muzeja pružiti mogućnost da se posetioci iz Srbije upoznaju sa starinama koje nisu bile dostupne javnosti, što će ujedno predstavljati priliku za širi pogled i novu perspektivu na život drevnog Egipta. Marković je takođe govorio o jedinstvenom dizajnu muzeja, inspirisanom izgledom piramida na platou Gize, njegovim fasadama, kao i statuama koje su uključene u ovaj dizajn i najznačajnijim objektima iz Tutankamonove kolekcije. On je pohvalio savremenu tehniku i koncepte koje muzej koristi u očuvanju životne sredine, specijalizovane laboratorije i centre za restauraciju koji su opremljeni najsavremenijom tehnologijom za očuvanje jedinstvene svetske baštine.

Reporter „Radia 202“, Milica Đilas, je govorila o poseti medijske delegacije iz Srbije Egiptu početkom prošle godine, gde je naglasila da je to bila jedna od jedinstvenih prilika da se pripreme za zvanično otvaranje Muzeja vide „iza kulisa“, kao i o bogatstvu koje poseduje drevna egipatska civilizacija, imajući u vidu da je ovo bila prilika da se sve ove kolekcije posmatraju u samom centru restauracije, upoznavajući se sa napretkom industrije i zanata u faraonskom dobu, kao i nekim od najpreciznijih detalja svakodnevnog života drevnog Egipta. 

Predsednik Srpsko-egipatskog društva prijateljstva, Aneta Đermanović, je napomenula da će novi muzej pokrenuti novu fazu kulturnog turizma u Egiptu, čime bi se upotpunile atrakcije koje se mogu posetiti u Egiptu, kao što je i gostoprimstvo koje turisti iz Srbije mogu da osete u Egiptu, naročito na tradicionalnim sukovima poput Han el Halilija.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...