Otvara se muzej posvećen filmu "Valter brani Sarajevo"

01. Mart 2019

Prvi filmski muzej "Valter brani Sarajevo" otvoriće vrata za goste 6. aprila - na Dan grada Sarajeva, a javnost će imati priliku da pogleda prezentaciju i izgled nesvakidašnjeg muzeja čija postavka izaziva veliki interes u BiH, regiji i svetu.

Nastao je u kreativnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen kao atraktivan filmsko-scenografski muzej, sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (istoriografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao film po kojem nosi naziv, vezanim i za istorijsku ličnost Valtera.

Projekt vodi Jasmin Duraković, koji je u ime Filmskog centra Sarajevo idejni pokretač muzeja, dok je za potrebe realizacije muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke delatnosti.

Scneograf je profesor Akademije scenskih umetnosti Osman Arslanagić, dizajner Sanja Kulenović, kostimograf Belma Žižko. Posebna atrakcija u muzeju biće likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja i filma. Ovaj deo posla vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska. Uključeni su i mladi istoričari umetnosti, budući kustosi muzeja, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

U okviru projekta planirana je, sa predstavnicima turističke industrije, tura Valter brani Sarajevo, kao i puštanje u rad muzeja za turiste i sve druge zainteresirane, najavljeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Partner projekta je Grad Sarajevo.

Izvor: Nezavisne novine

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....