Održano veče Kipra u Beogradu - Cilj povećanje turističke razmene

26. Maj 2017
Održano veče Kipra u Beogradu - Cilj povećanje turističke razmene

Okupivši ugledne zvanice iz sveta privrede, diplomatije i turizma, Turistička organizacija Kipra i Ambasada Republike Kipar u Srbiji organizovale su u četvrtak, 25. maja, gala večeru u beogradskom hotelu "Metropol Palace".

Nakon intoniranja himni Kipra i Srbije, prisutnima se u ime Turističke organizacije Kipra obratio Doros Georgiades, koji je istakao da naše dve zemlje spaja dugogodišnje prijateljstvo. Iz tog razloga, izrazio je nerazumevanje zašto Srbija i Kipar nikako ne uspevaju da uspostave veću turističku razmenu.

Sa ovom konstatacijom se složio i ambasador Kipra u Srbiji, Nj.E. Constantinos Eliades, koji je naveo da je i pored povećanja broja srpskih turista u Kipru poslednjih godina, kao i Kiprana u Srbiji, ta cifra i dalje mala.

- Iako je broj srpskih turista koji posećuju Kipar povećan pet puta u poslednje četiri godine, sa oko 2.400 u 2013. na oko 12.000 prošle godine, i broj kiparskih turista u Srbiji sa nekih 8.000 u 2014. na oko 10.000 u 2016, ove brojke su i dalje ispod očekivanih - naveo je Eliades, naglasivši da će se ambasada truditi da na različite načine stimuliše interesovanje srpskih turista za Kipar.

Ambasador je pozvao i turističke profesionalce u Srbiji da pomognu u povezivanju ova dva bratska naroda, koje spaja ista religija i zajednička istorija kroz koju smo, kako je rekao, uvek bili na istoj strani.  



Tokom večeri, gosti su imali priliku da degustiraju raznovrsne kiparske specijalitete i da uživaju, ali i učestvuju, u atraktivnom nastupu folklorne grupe "Karoceris" iz Larnake.

Kipar je popularna turistička destinacija u Sredozemnom moru, čiji je direktan doprinos turizma BDP-u u 2016. godini bio 21,4%, a očekivanja su da će do 2027. godine porasti na 26,6%.

Turizam je u ovoj zemlji tokom prošle godine generisao 26.500 radnih mesta, odnosno, 80.500 ukoliko se računaju širi efekti turizma. U periodu od narednih deset godina očekuje se da će ovaj broj preći 100.000.

Glavni izvor prihoda u turizmu ove zemlje su inostrani dolasci, koji su obezbedili više od 2,5 milijardi evra tokom prošle godine. U ovoj godini očekuje se dolazak blizu 3,5 miliona gostiju, dok su očekivanja za 2027. godinu više od 4,7 miliona turista sa potrošnjom od 3,8 milijardi evra.   

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...