Obnavlja se Stari turski han u Kosjeriću

14. Maj 2019

Nakon ulaganja u seoski i rekreativni turizam, kada je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo 15 miliona za izgradnju teniskog igrališta, obnovu dva fudbalska terena i olimpijskog bazena, ministar Ljajić je najavio da će država pomoći obnovu Starog turskog hana - najstarije ovdašnje zgrada koju je još 1854. izgradio ugledni Antonije Radojević, direktan potomak Antonija Kosjera, koji se sa saplemenicima doselio iz Kosjera, sa Cetinja, pa je varoš po njemu i dobila ime.

U međuvremenu je Stari han stavljen pod zaštitu države, a osamdesetih godina prošlog veka su Kosjerićani - u znak zahvalnosti prvom doseljeniku - ispred drevnog objekta podigli i spomenik. U Hanu je, inače, izvesno vreme bio smešten deo opštinske administracije, rado su ga kao autentični enterijer koristile i mnogobrojne filmske, odnosno TV ekipe, a najduži korisnik je lokalni KUD "Maksim Marković".

- Dobili smo deset miliona dinara, koliko je ministar Ljajić lane obećao za renoviranje objekta pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a realizaciji ovog projekta se najviše raduju u opštinskoj Turističkoj organizaciji, jer su već pripremili nove planove - kaže prvi čovek Kosjerića Žarko Đokić.

I, zaista, direktor TO Snežana Joksimović otkriva neke od ideja vezanih za najlepši objekat u gradu, pa tako saznajemo da će obnovljeni Han biti centar svih kulturnih, prosvetnih i turističkih dešavanja. Kaže, predstavljaće neku vrstu gradske kuće u kojoj će se nalaziti istorijska i etno-postavka, pa je sugrađanima upućen apel da pomognu u prikupljanju eksponata.

- U Hanu će se organizovati i izložbe, te razne radionice, a osmislićemo i prostor za venčanja. Posebno je važno to što će upravo od ove turističke atrakcije Kosjerića polaziti sve ture ka okolini u kojoj se naši domaćini bave seoskim turizmom, te izletničke posete primamljivim detinacijama u susedstvu - zaključuje Snežana Joksimović.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...