Obeležen Međunarodni dan joge u Srbiji

20. Jun 2016
Obeležen Međunarodni dan joge u Srbiji

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Beogradu, obeležila je u Srbiji Međunarodni dan joge (IDY) u nedelju, 19. juna  2016. godine proslavom ispred Narodne skupštine Srbije. Počasni gosti bile su supruga premijera Srbije Tamara Vučić i Irena Vojáčková-Sollorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji. Ovom događaju prisustvovao je veliki broj poklonika joge, kao i visokih državnih funkcionera, diplomata, srpskih joga stručnjaka i praktičara, kulturnih institucija,  intelektualaca, predstavnika javnog života i medija... 

Proslave Međunarodnog dana joge organizovane su u najmanje 21 gradu/opštini u Srbiji, uključujući i Novi Sad, Smederevo, Sremsku Mitrovicu, Obrenovac, Rumu, Pančevo, Šabac, Niš, Zrenjanin, Kulu, Titel, Užice, Kragujevac, Čenej, Kraljevo, Kruševac, Bor, Mladenovac i Suboticu.

Proslave  su održane u skladu sa Opštim joga protokolom koji su pripremili indijski joga stručnjaci, nakon čega su usledile radionice i konsultacije na temu joge, ajurvede i homeopatije u Skupštini grada Beograda. Učesnici proslave imali su priliku da u interakcijama sa praktičarima joge, ajurvede i homeopatije upoznaju prednosti ovih vidova  tradicionalne medicine.

Ujedinjene nacije su rezolucijom usvojenom na 69. zasedanju Generalne skupštine u 2014. godini proglasile 21. juni za Međunarodni dan joge (IDY). U skladu sa ovom inicijativom, Vlada Indije je širom sveta obeležila Prvi međunarodni dan joge (IDY) 21. juna 2015. Srbija je bila među 177 nacija koje su podržale rezoluciju  Indije u UN da se 21. juni proglasi za Međunarodni dan joge.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Olakšan tranzit za putnike iz Srbije na pariskom aerodromu
21. Novembar 2017
Zahvaljujući unapređenjima tranzitne zone, putnicima koji pauzu između letova provode na...
Turizam
U Vrnjačkoj Banji počela izgradnja veštačkog vodopada
21. Novembar 2017
Uoči obeležavanju 150 godina organizovanog banjskog turizma, u Vrnjačkoj Banji je počela...
Turizam
Novo u Muzeju: Monodrama “Moj otac Vuk Karadžić”
20. Novembar 2017
Pored osnovne izložbene delatnosti, stručnih vođenja, predavanja i radionica za decu i...
Turizam
Ski opening na Kopaoniku
20. Novembar 2017
Tradicionalno otvaranje nove ski sezone 2017/2018. na Kopaoniku planirano je za period od 7. do...