Obeležen Međunarodni dan joge u Srbiji

20. Jun 2016
Obeležen Međunarodni dan joge u Srbiji

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Beogradu, obeležila je u Srbiji Međunarodni dan joge (IDY) u nedelju, 19. juna  2016. godine proslavom ispred Narodne skupštine Srbije. Počasni gosti bile su supruga premijera Srbije Tamara Vučić i Irena Vojáčková-Sollorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji. Ovom događaju prisustvovao je veliki broj poklonika joge, kao i visokih državnih funkcionera, diplomata, srpskih joga stručnjaka i praktičara, kulturnih institucija,  intelektualaca, predstavnika javnog života i medija... 

Proslave Međunarodnog dana joge organizovane su u najmanje 21 gradu/opštini u Srbiji, uključujući i Novi Sad, Smederevo, Sremsku Mitrovicu, Obrenovac, Rumu, Pančevo, Šabac, Niš, Zrenjanin, Kulu, Titel, Užice, Kragujevac, Čenej, Kraljevo, Kruševac, Bor, Mladenovac i Suboticu.

Proslave  su održane u skladu sa Opštim joga protokolom koji su pripremili indijski joga stručnjaci, nakon čega su usledile radionice i konsultacije na temu joge, ajurvede i homeopatije u Skupštini grada Beograda. Učesnici proslave imali su priliku da u interakcijama sa praktičarima joge, ajurvede i homeopatije upoznaju prednosti ovih vidova  tradicionalne medicine.

Ujedinjene nacije su rezolucijom usvojenom na 69. zasedanju Generalne skupštine u 2014. godini proglasile 21. juni za Međunarodni dan joge (IDY). U skladu sa ovom inicijativom, Vlada Indije je širom sveta obeležila Prvi međunarodni dan joge (IDY) 21. juna 2015. Srbija je bila među 177 nacija koje su podržale rezoluciju  Indije u UN da se 21. juni proglasi za Međunarodni dan joge.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Srbija se predstavlja na sajmu turizma u Japanu
22. Septembar 2017
Turistička organizacija Srbije  predstavlja turističke potencijale naše zemlje u...
Turizam
Na Zlatiboru počela izgradnja gondole - Završetak radova u junu 2018.
22. Septembar 2017
Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović , nalivanjem prvog betona na...
Turizam
Beograd među top 10 destinacija za turiste iz Australije
20. Septembar 2017
Australijski sajt Kayak.com.au predstavio je listu svetskih destinacija koje beleže rast...
Turizam
Brendiranje Vojvodine kao etno-gastronomske destinacije
20. Septembar 2017
Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednica Udruženja...