Novi muzej Hansa Kristijana Andersena pred otvaranjem

25. Jun 2021
Odense / Pixabay / autor Monika Schroder
Odense / Pixabay / autor Monika Schroder
U gradiću Odense, na ostrvu Fin u Danskoj, uskoro će biti otvoren bajkoviti muzej, posvećen legendarnom piscu najlepših svetskih bajki – Hansu Kristijanu Andersenu, rođenom 1805. u gradiću čije su ulice inspirisale njegova najveća dela. U muzej je uloženo čak 64 miliona dolara, a dizajnirao ga je japanski arhitekta Kengo Kuma kao omaž svevremenom i savremenom svetu bajki, kako ističe kreativni  direktor ovog kompleksa Henrik Libker.
 
Otvaranje je zakazano za 30. jun, a posetioci će moći da uživaju u bajkovitom prostoru jedinstvenog muzeja koji čini kompleks arhitektonskih, zvučnih i svetlosnih instalacija i u unutrašnjosti i spolja. 
 
U jednoj instalaciji koja podseća na čežnju Male sirene da bude deo  sveta na kopnu, posetioci gledaju kroz prozirnu vodenu zavesu da bi videli nebo. Na najvišem spratu muzeja porodice mogu da kreiraju čarobne napitke, učestvuju u predstavama pozorišta lutaka, grade labudovo gnezdo ili dobiju periku koju će napraviti berberin...
 
Ali sve to što je izloženo, što se vidi, manje je važno, jer je istinska ambicija muzeja da svojim posetiocima usadi veru u moć mašte. „Bajke otvaraju mogućnost transformacije u stvarnom čitaočevom svetu“, kaže Dame Marina Varner, romanopisac, mitograf i trenutni predsednik Kraljevskog društva za književnost, dodajući da se loše stvari svakako dešavaju, ali se to uvek prevaziđe. „U samom vlaknu bajke postoji plejada ohrabrenja.“
 
U gradu Odense već postoji muzej u čast Hansa Christiana Andersena, ali je to mesto usmereno pre svega na autorov život. Novi će se muzej usredsrediti na svet bajki i postaće pravi raj zabave za decu, a da ne spominjemo da se u njega mogu zaljubiti i najnostalgičniji odrasli.
 
Ideja o obogaćivanju muzeja vrtovima i bajkovitim građevinama služit će uvlačenju duha Andersenovih priča i poboljšanju suštine Odensea. Oko muzeja će se uzdizati drveće, ribnjaci i cvjetnjaci kako bi dali prostora zelenilu i prirodi. Muzej posvećen Andersenu biće opremljen zelenim krovovima i imat će drvenu i staklenu fasadu.
 
„Ako biste pravili mapu sveta, ali ne sa političkim ili geografskim granicama, već želite da predstavite tradiciju stvaranja i pričanja bajki, oko Skandinavije bi bila ogromna kontura sa Odenseom u središtu“, kaže Varner.
 
 
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...