Nova ekskluzivna izložba u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

03. Mart 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Prirodnjački centar sprema otvaranje nove sezone u martu ove godine, kada će svoje posetioce obradovati novom ekskluzivnom izložbom i dopunom već postojećih izložbi. Stalnom inovativnošću i obogaćivanjem sadržaja, Prirodnjački centar je aktuelan već osam godina, a rekordi posećenosti obaraju se svake nove sezone.

„Fluorescentni minerali“ predstavljaju novu, ekskluzivnu izložbu u Prirodnjačkom centru, koja prikazuje različite vrste minerala koji svetle u mraku, pod određenom UV svetlosti. Ova izložba predstavlja minerale različitih boja i veličine, a ove fizičke karakteristike minerala značajne su ne samo za njihovu determinaciju, već i u mnogim granama industrije, u medicini, umetnosti...

Ove godine dopunjenja je jedna od najatraktivnijih izložbi - „Životinje Afrike“, velikim akvarijumom u kome se nalaze egzotične i zanimljive vrste riba koje žive u jezerima Afrike (Malanji). Za razliku od svih dosadašnjih izložbi, Akvarijum ima žive stanovnike, čiji će rast i razvoj posetioci moći da prate svaki put kada posete Prirodnjački centar. Grandizoni Akvarijum dugačak je oko 5 metara i predstavlja dom za 30 vrsta i više od 200 jedinki riba.

Baziolosaurus – praistorijski kit koji je živeo pre 40 miliona godina, i Pleziosaurus, morski gmizavac koji je živeo pre 120 miliona godina, novi su originalni fosili, koji upotpunjuju izložbu o morskim životinjama. Zanimljivo je da je nekada Bazolosaurus svrstavan u gmizavce, jer je jako podsećao na njih, iako je zapravo bio preteča kita. Osim ovih originalnih fosila, unutar Prirodnjačkog centra svi posetioci mogu videti i originalne fosile dinosaurusa – kandžu Spinosaurusa, lobanju Spinosaurusa i lobanju Karharodontosaurusa.

Prirodnjački centar Srbije beleži godišnje oko 100.000 posetilaca iz celog regiona, a jedno je od nezaobilaznih mesta za porodične izlete i ekskurzije. Sa devet stalnih postavki, mnoštvom gostujućih izložbi i ekskluzivnim novitetima svake sezone, privlači i sve veću pažnju javnosti. Specifični i moderni spoj nauke, obrazovanja, kulture i zabave čini Prirodnjački centar jedinstvenom turističkom atrakcijom u kojoj pođednako uživaju sve generacije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...