Noć muzeja 18. maja širom Srbije

11. April 2019
Noć muzeja 18. maja širom Srbije

Priče o slavnim umetnicima poput Tuluz-Lotreka i Milene Pavlović Barili, čari Vudstoka, fotografije interesantnih murala, neobična strip kutija Alekse Gajića u kojoj je moguće premotati dva milenijuma... samo su deo avantura kojima će manifestacija "Noć muzeja" držati budnim 18. maja mnoga mesta širom Srbije, najavili su danas organizatori u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Od 16 časova do ponoći 18. maja posetioci omiljene muzejske avanture biće u prilici da zavire u muzejske kolekcije, otkriju galerijske priče, upoznaju nove umetničke svetove...

Marija Pavlović, koordinatorka manifestacije "Noć muzeja", izjavila je da će se sve odigravati pod sloganom "Sloboda".

- Tema naše manifestacije je sloboda u najširem smislu te reči. Sloboda govora, sloboda izražavanja, sloboda kretanja, sloboda umetničkog stvaralaštva i sloboda obrazovanja. Mi našom manifestacijom zapravo slavimo događaje koji su doveli do slobode kakvu imamo danas - kazala je Pavlovićeva.

Dodala je da su Mahatma Gandi, Versajski mir, Pad berlinskog zida prepoznatljivi simboli slobode koji će između ostalog biti problematizovani u Noći muzeja.

- Veliki polet slobodi koju danas živimo dala je i nauka. Videli smo čoveka kako korača po Mesecu, na otvaranju velike Pariske izložbe otvorena je Ajfelova kula pre 130 godina, a pre pola veka čovečanstvu se desio Vudstok kada su pomerene društvene granice na globalnom nivou - istakla je Pavlovićeva.

Ona je napomenula da će Noć muzeja slaviti i lokalne jubileje kao što je 150. godišnjica osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Ove godine posetioci "Noći muzeja" moći će da vide otvaranje zanimljive izložbe "Sazidaćemo mi vama teatar za sebe". Tu ćemo moći da vidimo kompletan razvoj pozorišta u Srbiji. Saznaćemo između ostalog zašto je Narodno pozorište građeno na Zelenom vencu i u kojim okolnostima se to nije dogodilo - rekla je Marija Pavlović.

U Beogradu će tokom "Noći muzeja" publika obilaziti oko 60 lokacija širom grada.

Po svojoj ekskluzivnosti posebno se izdvaja tura Viasat History u okviru koje će posetioci osetiti čari hipi ere i Vudstoka, ali i da upoznaju Beograd iz doba Kraljevine Jugoslavije.

Fakultet muzičke umetnosti i Bitef teatar biće takođe stanice za vreme te ture.

Narodni muzej u Šapcu u Noći muzeja predstaviće se nesvakidašnjom izložbom "Kako smo se voleli", koja donosi sedam priča o ljubavi u prošlosti i jednu iz budućnosti vezane za intrigantne predmete iz muzejskih zbirki od starih Rimljana do danas.

U Kulturnom centru "Laza Kostić" u Somboru posetioci će u "Noći muzeja" videti izložbu o Tuluz-Lotreku, realizovanu u saradnji sa Srednjoevropskim kulturnim centrom iz Novog Sada.

Od novčića kovanih na obali Dunava u vreme Rimljana do misteriozne razglednice koja je pre više od sto godina putovala iz Beograda za Veliko Gradište, kretaće se izložba "Od Hadrijana do ponizne Sofije" koju priprema Narodni muzej Veliko Gradište.

Priče koje dele ova dva nesvakidašnja predmeta na jedinstven način uobličio je naš čuveni strip crtač Aleksa Gajić. On će u Noći muzeja, između ostalog, predstaviti neobičnu strip kutiju za premotavanje cela dva milenijuma koja dele Hadrijana i Sofiju.

"Murali kojih više nema", izložba je koja će obeležiti Noć muzeja u Kruševcu, preispitujući umetničke i građanske slobode. Udruženje umetnika "Plavo i zlatno" pokušaće da na ovaj način oživi uspomenu na kompoziciju murala "Raj za čitanje" koju su talentovane učenice prošlog leta naslikale na zidu Gimnazije u Kruševcu.

Murali, koji su prikazivali naše znamenite književnike poput Kiša, Crnjanskog i Disa, neočekivano su prekrečeni ubrzo po nastanku, pa ovom izložbom Kruševljani žele da podsete na ovu plemenitu akciju, ali i na borbu za slobodu umetničkog izražavanja.

U Noći muzeja učestvovaće i Ruski Krstur, otvarajući za posetu vrata neobičnog zamka iz 1913. godine!

Reč je o zdanju koje je zbog jedne nemarne greške sagrađeno u ovom vojvođanskom selu. U toj zgradi škole iz 1913. godine danas se nalazi sedište Nacionalnog saveta Rusina, pa će Noć muzeja poslužiti kao dobar povod i za upoznavanje sa njihovom kulturom, raskošnom narodnom nošnjom i izvanrednim kulinarskim poslasticama.

Nišlije će u Muzeju zdravstvene kulture biti u prilici da pogledaju čime su pacijenti lečeni u 19. i 20. veku, dok će u Irigu u Noći muzeja svoja vrata otvoriti rodna kuća čuvenog književnika Borislava Mihailovića Mihiza.

Narodni muzej Užice predstaviće raskošno fotografsko putovanje kroz gradsku prošlost i 20. vek, a Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu za Noć muzeja priprema izložbu "Milenina dvorska vizura" sačinjenu od dvanaest karikature ove umetnice koje su nastale dok je živela na dvoru svog rođaka, kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...