Najveće turističke manifestacije u Srbiji zaradile 30 miliona evra

29. Avgust 2016
Najveće turističke manifestacije u Srbiji zaradile 30 miliona evra

Dve hiljade manifestacija godišnje se održi u Srbiji. Manji broj finansira se iz budžeta Srbije ili lokalnih samouprava, a najviše njih se samo izdržava. Najviše prihoda donose strani turisti, naročito oni iz Zapadne Evrope, koji u proseku potroše 721 evro. Najveći problem predstavlja nelegalno izdavanje smeštaja, gde je na deset ležaja samo jedan legalan.

Samo pet velikih letnjih manifestacija u Srbiji, Exit, Beer fest, Guča, Nišvil i Roštiljijada u Leskovcu, dovedu oko dva miliona turista i ostvare prihod od oko 30 miliona evra.

Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije kaže da prema procenama organizatora i privatnih agencija koje su sprovele istraživanja ovogodišnji Exit je ostvario prihod od 13,94 miliona evra, a da je poseta stranih turista veća za 30%.

- Njihov broj se gotovo izjednačio sa brojem domaćih gostiju, a prednjače gosti iz Zapadne Evrope - dodaje Vlatkovićeva.

Upravo oni najviše i troše, u proseku 721 evro. Ostali strani gosti 645, a domaći - 198 evra. Od Ulice otvorenog srca prvog januara do dočeka Nove godine 31. decembra, u Beogradu se održi 237 manifestacija.

U Turističkoj organizaciji Beograda kažu da se na svaki dinar uložen u organizaciju zaradi od četiri do osam dinara. Takozvane male manifestacije, kakav je na primer Skup šahovskih problematičara, donose dobru zaradu, jer ti gosti troše više od običnih turista.

- Veliki novac se zaradi, i ono što je takođe ili podjednako važno je i publicitet koji manifestacije imaju, bilo da se radi o malim, za uži krug zainteresovanih ljudi, ili onim velikim manifestacijama koje postaju planetarni događaj, poput, recimo Beogradskog maratona - navodi direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Najviše manifestacija, čak 160 održi se u avgustu. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da ubuduće treba napraviti bolji raspored jer su se ove godine u jednoj nedelji održani i Nišvil i Gitarijada u Zaječaru i Guča. Iako svaki od tih festivala uglavnom ima posebnu ciljnu grupu, ipak dolazi do preklapanja kad gledamo interesovanja posetilaca za ove manifestacije, navodi Ljajić.

Zarada države mogla bi biti i veća kada bi svi legalno poslovali. U agencijama koje se bave izdavanjem privatnog smeštaja tvrde, da na jedan legalno izdat krevet bude devet nelegalnih.

Prema nezvaničnim informacijama devedeset odsto izdatih apartmana na tržištu su nelegalni. Oni nigde ne prijavljuju svoje prihode, a samim tim i ne plaćaju porez na te prihode, ističe Maja Kisin iz Apartmana Crystal code.

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da se prilikom turističke promocije, pa i one koja predstavlja manifestacije, prethodno ispituje tržište, kako bi predstavljanje bilo efikasnije. O tome govori i podatak da je devizni prihod od turizma u prvoj polovini godine veći za 17%.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Besplatne promotivne šetnje po Novom Sadu povodom Svetskog dana turističkih vodiča
18. Februar 2019
Udruženje turističkih vodiča Novog Sada u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Novoga...
Turizam
Odlikovanje za profesora dr Slobodana Unkovića
18. Februar 2019
Povodom Dana državnosti Republike Srbije predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić...
Turizam
Ruski regioni dolaze u Srbiju
18. Februar 2019
Od 21. do 24. februara 2019. godine, na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, u okviru...
Turizam
Muzej grada Beograda dobija svoju zgradu
18. Februar 2019
Nakon što je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada...