Morahalom banja kao primer za razvoj turizma u Srbiji

05. Jul 2017
Morahalom banja kao primer za razvoj turizma u Srbiji

Vojvođanska turistička delegacija pod okriljem Privredne komore Vojvodine posetila je Banju Morahalom u Mađarskoj.

Susret je organizovan u saradnji sa menadžmentom turističke organizacije (TDM) Banje Morahalom, a vojvođanske turiste dočekali su gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi, direktorka TDMO, Marian Štampf i direktor hotela "Eliksir" Žolt Berta.

- Osnovni elemenat konkurentnosti na turističkom tržištu je kvalitetno upravljanje destinacijom, sa razvijenim javno-privatnim partnerstvom, bez kog nema kvalitetnog destinacijskog menadžmenta. Efikasno upravljanje destinacijom podrazumeva integrisan razvoj i integrisan marketing, sinergiju turističkih proizvoda, ugostiteljskih kapaciteta i svih prirodnih i kulturnih resursa. Zakon o turizmu je dao mogućnost osnivanja destinacijske menadžment organizacije (DMO), a pozitivni primeri u zemljama regiona, potvrdili su opravdanost povezivanja javnog i privatnog sektora - istakla je Samardžić.

Jedan od pozitivnih, nama najbližih, primera je Banja Morahalom u Mađarskoj. Morahalom je mali grad i turističko mesto u oblasti Županije Čongrad. Nalazi se oko 20 kilometara zapadno od Segedina, šest kilometara je udaljen od srpske granice, a oko 15 od graničnog prelaza Horgoš. Iako u gradu, čija je ukupna populacija oko 6.000 stanovnika, postoje napori da se oživi industrija, Morahalom svoju popularnost duguje termalnim bazenima termalnog centra "Eržabet".

- Radi efikasnijeg i kvalitetnijeg upravljanja turističkom destinacijom, lokalna uprava grada Morahalom formiralaje TDM organizaciju čime je uspela da obezbedi finansijsku podrška iz fondova Evropske unije i napravi prepoznatljivu turističku destinaciju u regionu i šire. Prenošenje njihovih iskustava kao primer dobre prakse, može da doprinese razvoju lokalnih samouprava i turističkih destinacija u našem regionu - dodala je Samardžić.

Vojvođanska turistička delegacija obišla je rezervat bizona "Nađsekšoš", hotel "Eliksir", banjski kompleks "Sveta Elizabeta", kuću vina, sportske terene, objekat za konjičke igre. U banjskom kompleksu Morahalom na godišnjem nivou ostvari se 140.000 noćenja, a ovo mesto poseti 500.000 kupača.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...