Kako će se Čačak predstaviti kao prva Prestonica kulture Srbije?

14. Decembar 2022
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Grad Čačak je prva Prestonica kulture Srbije, a tim povodom je predstavljen program sastavljen od četiri umetničke celine - "Na slobodi", "Na raskršću", "Na kaldrmi" i "Na Moravi".

Ministarstvo kulture i Grad Čačak u protekloj godini su radili na pripremi čitavog projekta, kako bi stvorili preduslove da prva prestonica kulture naše države postane vidljiva i prepoznatljiva na kulturnoj mapi Srbije i Evrope, navedeno je na sajtu Ministartsva.

- Najbolji primer za to je činjenica da je Čačak razvio više od 60 novih umetničkih programa pod temom "Čačanska rodna", koja odslikava lokalnu specifičnost ovog kraja, na koju su svi Čačani ponosni. Sam naziv projekta upućuje na rakiju šljivovicu, koja je nedavno na zasedanju Uneska u Maroku upisana na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva - rekla je ministarka kulture Maja Gojković i dodala da će Čačak, simbolično, tu značajnu titulu poneti upravo u godini kada se obeležava 150 godina od rođenja velike srpske slikarke, Nadežde Petrović, i 60 godina postojanja manifestacije Disovo proleće.

Naglasila je važnost projekta Prestonica kulture Srbije budući da će, osim umetničkog, uticati i na infrastrukturni i urbani razvoj grada, kao i na jačanje kapaciteta lokalne kulturne scene.

- Otvaranje Muzeja košarke, obnova Virerove kuće, kao i uređenje arheoloških nalazišta i bolje povezivanje ustanova kulture u jedinstvenu kulturno-muzejsku četvrt, samo su neki od projekata koji će u mnogome promeniti sliku grada i stvoriti dobre uslove za njegov dalji kulturni razvoj - naglasila je ministarka i dodala da je posebno značajno to što je čitav projekat, sa svim programskim celinama, zamišljen tako da doprinese razvoju mladih umetnika i poslenika kulture, kao i unapređenju sveukupnog kulturnog života, koji će podstaći i turistički i ukupni ekonomski razvoj tog kraja.

Gojkovićeva je izjavila da su u 2022. godini izvršena i brojna istraživanja, prikupljeni podaci i uključena celokupna kulturna scena na izradi prve Strategije razvoja kulture grada Čačka 2023-2027, u okviru koje je integrisan projekat Prestonice kulture Srbije, a sve u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, i podsetila da je izbor prestonice kulture sproveden u godini kada je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture, a čitav projekat inspirisan tom prestižnom evropskom manifestacijom.

Ministarka je izrazila uverenje da će grad privući publiku iz čitave države i stvoriti neku novu imajući u vidu program prve prestonice kulture, koji je veoma bogat i sadržajan i da će uključiti veliki broj umetnika, ustanova kulture i nezavisne kulturne scene, dodaje se.

Navela je i da je Ministarstvo kulture opredeljeno za decentralizaciju kulturnog života naše države, kao i da će 2024. godine Prestonica kulture biti Užice.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....