Grad Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana

11. Novembar 2019

 Grad Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana, potvrdio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon ograničenja broja kruzera u luci na dva dnevno tokom sezone i rezanja broja stolova na terasama restorana i kafića za 20%, novi pokušaj obračuna s masovnim turizmom u Dubrovniku dolazi u obliku odluke Grada kojom sledećih pet godina niko neće moći postaviti nove stolove i stolice na javnu površinu.
 
Prema rečima gradonačelnika Frankovića, odluka je trenutno na javnom savetovanju, a trebalo bi da bude izglasana u decembru ove godine, prenosi Capital pozivajući se na portal Seebiz.
 
Zabrana postavljanja novih spoljnih stolova, ipak, ne isključuje mogućnost da ugostitelj, koji otvara novi restoran, svoje stolove postavi unutar lokala.
 
Međutim, upozorava Franković, prostor među zidinama Starog grada izrazito je ograničen, a i ovako 99% svih restorana radi isključivo sa spoljnim stolovima.
 
- Svako ko želi da postavi nove stolove na javnu površinu u Starom gradu to neće moći da uradi u sledećih pet godina, i tačno, to bi, zapravo, značilo zabranu otvaranja novih restorana. Uz to, odlučili smo i da se prostor postojećih restoran, koji se u tom razdoblju zatvore, neće dodeljivati za druga poslovanja - istakao je Franković.
 
Iako će većina lokalnih ugostitelja pozdraviti tu Frankovićevu meru, za očekivati je da se neće složiti s dodatkom, a to je novo rezanje terasa, koje se najavilo za sledeću godinu.
 
Nakon prošlogodišnjeg smanjenja od 20%, Franković sprema početkom 2020. godine smanjenje broj stolova za još 10% čime bi se oslobodio dodatni prostor u ionako prepunom gradu.
 
Da zabrana otvaranja novih restorana nije loša privremena mera, smatra Ante Vlašić, predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik.
 
Takođe, pozdravlja i petogodišnji plan najma kojim se osigurava da cene najma neće preterano rasti, ali, u razgovoru s gradskim čelnicima, apelovao je da se smanjenje od 10% u tersama ne primeni na sve lokale.
 
- Ima lokala čije terase ne smetaju za prolaz pešaka i mislimo da bi se njih trebalo izuzeti iz te mere. Naš je predlog bio da se razgovara s ugostiteljima pa, ako se već treba smanjivati, neka se smanjuje tamo gde ugostitelj ima najmanje za izgubiti. Za ugostitelja, ugrubo, smanjenje 10% terase će značiti gubitak 10% prihoda leti. Nadam se da to neće primorati vlasnike na smanjenje u zapošljavanju - kaže Vlašić.
 
Franković odgovora da su reakcije ugostitelja za sada bile korektne:
 
- Smanjićemo stolove za 10%, ali zauzvrat ugostiteljima nudimo novi model obnove najma prostora svakih pet godina, u odnosu na dosadašnjih godinu dana. To će im dati više sigurnosti u poslovanju, a nama bolju strategiju upravljanja javnim prostorom. Uvek će biti neko ko će se buniti, ali kada bih ja to slušao onda nikada ništa ne bih napravio. Interes građana mi je na prvom mestu.
 
Izvor: eKapija
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...