Crna Gora dobila još jedan park prirode

11. Jul 2018

Hercegnovski deo planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode, više od pet decenija nakon pokretanja prve inicijative da se prirodno bogatstvo te planine zaštiti.

To je prva državna odluka o zaštiti Orjena, 52 godine nakon što je pokrenuta prva inicijativa za proglašenje jednog nacionalnog parka na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Direktorka Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović kazala je da je zaštićeno više od 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dela planine Orjen.

- Odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i za sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa - rekla je Vitorović na konferenciji za novinare.

Ona je pojasnila da je Agencija sprovela neophodne aktivnosti da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja, a ono što sledi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodič i svi koraci koji su u skladu sa regulativama.

Vitorović je dodala da će nastojati da podstiču i partnere iz Bosne i Hercegovine da zaštite pripadajući deo masiva, kako bi zajednički ostvarili zaštitu celog planinskog prostora Orjena.

Goran Komar je govorio o prirodnim vrednostima Orjena i razlozima zbog kojih je taj planinski prostor morao i mnogo ranije da bude formalno zaštićen.

On se zahvalio brojnim istraživačima, žiteljima, planinarima Herceg Novog i Dubrovnika koji decenijama ulažu ogromne napore da prouče Orjen i približe ga najširem krugu ljudi.

- Ova planina potpuno je neuporediva u jadranskom i mediteranskom pojasu, jer u pojedinim ekosistemima ima i do 40 odsto endemičnih vrsta - rekao je Komar.

On je dodao da je Orjen submediteranska planina koja ima više od 49 vrhova viših od 1,5 hiljada metara i da predstavlja sjajan dokument za izučavanje istorije razvoja šireg područja.

- Uveren sam da će glavna nastojanja Agencije biti usmerena upravo ka zaštiti prirodnih i ambijentalnih vrednosti u zaštićenom području. Upravo je takva neprestana i sistematična briga nedostajala Orjenu - zaključio je Komar.

Izvor: Mina

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...