Alžir - zemlja sa hiljadu lica

27. April 2017
Alžir - zemlja sa hiljadu lica

Turisti iz Srbije treba da upoznaju Alžir, „zemlju sa hiljadu lica“, kao što i Alžirci treba da prošire znanja o Srbiji - poručio je ambasador ove severnoafričke države Abdelhamid Šebšub prilikom gostovanja u Visokoj turističkoj školi.

Ambasador Šebšub je u sredu, 26. aprila 2017. govorio studentima Visoke turističke škole (VTŠ) u okviru manifestacije Dan Alžira na toj visokoškolskoj instituciji.

Srbija i Alžir gaje prijateljske odnose još iz perioda Alžirske revolucije, naveo je ambasador. On je kazao da Alžirci nisu zaboravili pomoć koju je njihovoj domovini tokom oslobodilačkog rata pružala nekadašnja Jugoslavija, prva zemlja u Evropi koja je priznala Privremenu vladu Ažira.



Trenutno se u okviru strategije razvoja turizma u Alžiru razmatra i mogućnost ukidanja viznog režima za državljane Srbije, naveo je ambasador Šebšub.

Alžir, najprostranija država u Africi, na svojih 2,4 miliona kvadratnih kilometara ima raznovrsne krajolike: more sa 1.200 km mediteranske obale, snežne planinske vrhove ili pak prostranstva Sahare.

U Alžiru postoji veliki broj istorijskih i prirodnih lokaliteta i hiljadama godina starih gradova. Ovo bogatstvo prepoznala je Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), koja je sedam lokaliteta upisala na listu svetske baštine.



Alžir beleži u proseku sedam miliona noćenja godišnje. Ta zemlja je tokom 2016. zabeležila 2,03 miliona ulazaka turista, povećanje od 19,27 odsto, u odnosu na 1,7 miliona prethodne godine.

Prema podacima iz 2014. godine, sektor turizma je prihodovao više od dve milijarde evra i uticao na zaposlenje 261.000 stanovnika.

Alžir raspolaže sa 1.231 smeštajnim objektom ukupnog kapaciteta 107.420 ležajeva.

Turizam Alžira je u usponu. Vlada ove zemlje sa severa Afrike je 2008. godine usvojila Master plan razvoja turizma (SDAT 2030.) koji predstavlja strateški okvir za razvoj turizma Alžira. Jedan od ključnih faktora razvoja su investicije u turizam u iznosu od 700 miliona evra iz javnog sektora i 2,5 milijardi evra privatnog sektora.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...