"Evropski Amazon" - Podneta nominacija Unesku za rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“

01. Oktobar 2019
'Evropski Amazon' - Podneta nominacija Unesku za rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“

UNESKO-u je poslata nominacija za Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvani evropski Amazon, a potvrda proglašenje očekuje se u junu naredne godine, saopštila je danas Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Zajednička nominacija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, poslata 30. septembra UNESKO-u, poslednji je korak slagalice za proglašenje prvog na svetu Petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Izuzetan rečni krajolik Mure, Drave i Dunava, koji se proteže na 930.000 hektara od Austrije do Srbije, potvrdom UNESKO-a postaće prvi na svetu rezervat biosfere kojim zajednički upravlja pet zemalja, istakao je WWF.

Ta svetska organizacija za zaštitu prirode naglašava da reke Mura, Drava i Dunav, koje teku kroz pet zemalja, formiraju zeleni pojas dug 700 kilometara i povezuju preko 930.000 hektara jedinstvenog područja sa značajnom prirodnom i kulturnom baštinom, stvarajući takozvani evropski Amazon, prenela je Hina.

Područje jezgra i uticajno područje rezervata biosfere proteže se na 280.000 hektara i uključuje 13 zaštićenih područja, a okruženo je sa 650.000 hektara prelaznog područja.

Retke poplavne šume, peščani i šljunkoviti sprudovi, rečna ostrva i mrtvi rukavci stvaraju jedinstveni rečni i kulturni krajolik.

Europski Amazon je stanište najveće populacije orla štekavca u Evropi sa čak 140 parova, kao i drugih ugroženih vrsta, poput malih čigri, crnih roda, vidri, dabrova i jesetri, ali i važno područje za više od 250.000 migratornih ptica.

Ne samo da je dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već gotovo 900.000 stanovnika zavisi od Mure, Drave i Dunava.

Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju snabdevanje pijaćom vodom, dok izuzetni rečni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma, kaže WWF.

- Prekogranična nominacija snažan je pokazatelj jačanja regionalne saradnje i ujedinjenja zemalja sa jedinstvenim ciljem zaštite prirode. Rad na zajedničkoj nominaciji izvrstan je primer međudržavne saradnje na tako važnom pitanju - istakla je direktorka programa zaštite prirode WWF Adrije Petra Remeta.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...