Uspešno održan 50. LORIST u Novom Sadu

09. Oktobar 2017

Sajmove posvećene lovu, ribolovu, sportu, turizmu, hortikulturi, ekologiji i konjarstvu, na kojima su se predstavila 452 izlagača, videlo je više od 30.000 posetilaca, odnosno 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Novi koncept, duplo više izlagača iz deset zemalja, kvalitetnija ponuda, međunarodni stručni skupovi, B2B susreti, oko 150 atraktivnih sadržaja u okviru pratećeg programa, poklon igra u kojoj je dodeljeno 80 nagrada i brojna stručna publika, obeležili su prve jesenje priredbe na Novosadskom sajmu.

U maksimalno iskorišćenim izložbenim prostorima sajamskih hala, nastupili su izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije. Predstavljeni su i proizvodi iz Amerike, Finske, Francuske, Italije, Litvanije, Nemačke i Švedske.

Lov i ribolov

Na jubilarnom, 50. međunarodnom sajmu lova, ribolova i sporta, predstavljeni su svi nadležni koji u našoj zemlji upravljaju šumama i lovištima. U Hali 1 bile su Vojvodinašume, Srbijašume, četiri nacionalna parka (Kopaonik, Đerdap, Tara i Fruška Gora), a pored njih i Lovački savez Vojvodine i Lovački savez Republike Srpske. Zadovoljni Sajmom su i ostali izlagači na Loristu, koji su imali odličnu prodaju noževa, lovačke i ribolovačke opreme i municije, a ne žale se ni kada je reč o prodaji oružja. Posebno je zadovoljna Zastava oružje, koja je na Sajam došla sa odličnom ponudom i fabričkim cenama.
   
Turizam

Na jubilarnom 50. Međunarodnom sajmu turizma predstavilo se 170 izlagača, što je dvostruko više nego prošle godine. Uspešnijoj i boljoj ponudi Sajma turizma doprinele su stručne međunarodne konferencije, degustacije vina i gastronomskih specijaliteta, predstavljanje turističkih ponuda iz inostranstva, kao i izložba „Putevima rimskih imperatora“, koja je prvi put predstavljena široj javnosti u Srbiji.

Partner Sajma turizma je treću godinu zaredom Crna Gora, koja je posetiocima manifestacije predstavila turističke potencijale na primorju, ali i u severnijim krajevima.

- Na Sajmu smo napravili dobre kontakte sa agencijama kojima ćemo proslediti naše turističke ponude i nadam se da će Novosađani i Vojvođani narednih godina u sve većem broju dolaziti u Crnu Goru - istakao je direktor Turističke organizacije Herceg Novi Pavle Obradović.

U Hali „Master“ Novosadskog sajma štand Turističkog društva Gorje, na kojem su predstavljene lepote tog slovenačkog kraja i Bleda, bio je jedan od najposećenijih.

- Ovo je druga godina kako nastupamo na Sajmu turizma i na ovogodišnjem je evidentna mnogo veća poseta. Ljudi se interesuju, ima i onih koji su nostalgični pa sa nama dele sećanja na neka prošla vremena, ali mi smo u fokus stavili mlade, želeli smo njih da animiramo pred predstojeću zimsku sezonu i da im prikažemo sve naše lepote i atrakcije - kaže predstavnik Turističkog društva Gorje Jože Kuralt.

Grupacija "Sava Resorsts" posetiocima je predstavila hotele na Bledu i pet termi u severoistočnom delu Slovenije, koje, kako kažu na tom štandu, svake godine posećuje sve veći broj turista iz Srbije.

Prvi put na Sajmu turizma nastupila je banja Paradiso iz Dubove u Sloveniji.

- Sajam smo iskoristili kako bismo promovisali naše potencijale, prirodno lekovitu termalnu vodu, spa sadržaje. Drago nam je što smo imali priliku da prvi put budemo ovde, jer su posetioci pokazali veliko interesovanje za sadržaje koje nudimo - rekla je na štandu Terme Paradiso Slovenija Martina Cizel.

Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković kaže da ovogodišnji Sajam u odnosu na prošlu godinu beleži ogroman iskorak kada je reč o broju izlagača, što se, kako je naveo, odrazilo i na broj posetilaca.

- Naši izlagači, predstavnici rehabilitacionih centara, veoma su zadovoljni jer su za ovaj Sajam pripremili posebne pogodnosti, koje su posetioci iskoristili. Kao veoma značajan segment želim da pomenem B2B susrete, jer je to sjajna mogućnost za razgovore sa kolegama, razmenu iskustava, i to treba širiti i sledećih godina - rekao je Vešković.

Turistička organizacija Vojvodine je tradicionalno nastupila sa predstavnicima turističkih organizacija iz opština i gradova Vojvodine, a novina je što su ove godine na štandu bili i njihovi partneri iz različitih udruženja i organizacija.

- Drago mi je što su na ovogodišnjem Sajmu imali priliku da se predstave i turističke organizacije iz Republike Srpske, Privredna komora Vojvodine, Primorsko-goranska županije, i to je putokaz kako treba raditi i dalje, jer i mi od toga imamo koristi i mi ćemo u tim područjima moći da se predstavljamo na sličnim priredbama - rekao je na štandu Turističke organizacije Vojvodine Damir Rajhtembah.

Zapažen nastup imala je i Turistička organizacija Novog Sada, dok je program na Sajmu turizma upotpunjen 1. Regionalnom konferencijom o preduzetništvu, koja je svojevrsni uvod u Sajam preduzetništva koji će sledeće godie tokom jeseni biti održan na Novosadskom sajmu. 

Vinski i gastro turizam predstavili su proizvođači pića i hrane iz Srbije, a sadržaj je bio upotpunjen takmičenjima u pripremanju specijaliteta u sklopu "Gastro izazova Dunavskog regiona" i "Gastro planeta", na kojem je nekoliko ambasada predstavilo gastronomsko nasleđe svojih država kuvajući u kuhinjama koje je opremilo Gorenje.

- Predstavnici ambasada Italije, Slovačke, Ukrajine, Alžira, Brazila pripremali su specijalitete karakteristične za države iz kojih dolaze i na taj način predstavili svoju gastronomsku ponudu i to se ljudima dopalo, stoga je kod nas bila zaista velika gužva i mi smo veoma zadovoljni - istakla je na štandu „Gastro planeta“ Ivana Tomić.

Sadržaj i ponuda, kako u izlagačkom tako i u kongresnom segmentu, bili su pripremljeni i za očekivanja građana, ali i da zadovolje visoke standarde stručne publike.

Veliko interesovanje izazvali su Dunavski biznis forum, koji je okupio više od 350 privrednika i predstavnika različitih nivoa vlasti, i konferencija "Dunav – nove perspektive", na kojoj je govorilo 15 predavača, eksperata u oblasti turizma iz regiona.  U Hali "Master" organizovani su B2B susreti domaćih i stranih ponuđača. Održano je više od 50 sastanaka učesnika iz devet zemalja. Ovogodišnji međunarodni poslovni susreti su kvalitetna osnova da Sajam turizma u Novom Sadu, u godinama koje predstoje bude mesto okupljanja poslovne i stručne publike iz oblasti turizma.

Na jubilarnom, 50. Sajmu turizma u Novom Sadu i Redakcija časopisa "Turistički Svet" imala je svoj štand, na kom je predstavljeno novo izdanje magazina posvećeno Makedoniji, Nišu, Paliću, kongresnom turizmu... 
   
Sport

Na Sajmu sporta učestvovalo je na hiljade dece, bilo je organizovanih školskih poseta, sportskih klubova, udruženja, organizacija i asocijacija. Održana su brojna takmičenja, prezentacije i demonstracije. Publika je učestvovala na poligonima spretnosti. Organizovani su i turniri u malom fudbalu i basketu „tri na tri“, boks mečevi u profesionalnom ringu, kao i pokazni u borilačkim veštinama, prezentacije u takmičenja u luta livre sportu. Međunarodni memorijalni turnir u rvanju grčko–rimskim stilom „Jovan Bogić – Pufika” i 5. internacionalno takmičenje u vežbanju na uličnim spravama BarStrong, takođe su održani na Sajmu sporta. Pokrovitelj je bio Grad Novi Sad koji je promovisao školski sport. Gosti Novosadskog sajma bili su vrhunski sportisti.

Konjarstvo


Individualni odgajivači, klubovi i ergele iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Srbije predstavili su oko 90 konja biće u halama 12 i 15. Na međunarodnim takmičenjima u preskakanju prepone, vožnji zaprega i dresuri održano je više od 20 konjikčih utakmica i oko 500 preponskih startova. U okviru foto konkursa „Konjarstvo 2017“ pristiglo je više od 400 fotografija, a najuspešnije su predstavljene u Auli Novosadskog sajma.

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...