U subotu finale nacionalnog takmičenja u pravljenju ajvara "Izađi mi na teglu"

12. Oktobar 2018
U subotu finale nacionalnog takmičenja u pravljenju ajvara 'Izađi mi na teglu'

Beograđani će u subotu, 13. oktobra, imati priliku da prisustvuju finalnom događaju pete jubilarne sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu, već svima poznatom po simpatičnom nazivu „Izađi mi na teglu“. Nacionalno takmičenje u spremanju omiljenog jesenjeg delikatesa koji zasluženo nosi epitet „srpski kavijar“, okupiće 30 najboljih ajvar majstora iz cele Srbije. Takmičenje će se održati ispred Tempa na Adi na Obrenovačkom putu sa početkom u 11h, a organizatori najavljuju sjajnu zabavu i celodnevnu degustaciju najrazličitijih gastronomskih specijaliteta iz svih krajeva Srbije.

U proteklih pet sezona karavan "Izađi mi na teglu" obišao je 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike. Takmičari su ispekli više od 600.000 komada paprike i napunjeno oko 25.000 tegli ajvara, a manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u ovoj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi! Ukupni nagradni fond u proteklih pet godina dosegao je čak 7.000.000 dinara. Posebno je zanimljiva činjenica da karavan tokom jedne sezone obiđe u proseku oko 20.000 km što znači da je za pet godina pređena kilometraža jednaka obimu dve zemaljske kugle. Organizatori ističu da su posebno ponosni na činjenicu da je više od 20 domaćinstava, nakon ostvarenog uspešnog plasmana na karavanu, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara i zimnice, kao i da je u okviru prateće akcije koja nosi naziv „Jedna tegla za puno osmeha“ proteklih godina donirano više od 2.000 tegli sertifikovanog ajvara socijalno ugroženim kategorijama i deci bez roditeljskog staranja.

Beogradom će se širiti prijatan miris jeseni i pečene paprike, a „pet godina dobrih ukusa“ i mali jubilej karavana „Izađi mi na teglu“ biće obeleženi uz tradicionalne specijalitete sa srpske trpeze, degustaciju najboljih ajvara i bogat celodnevni muzički i zabavni program. Organizatori su pripremili mnoštvo zabavnih igara uz pomoć brojnih partnera u kojima će moći da učestvuju i posetioci.

O pobedniku će odlučivati tročlani stručni žiri sastavljen od renomiranih, svetski priznatih kulinarskih stručnjaka, članova Svetske asocijacije kuvara „World Chef“ i licenciranih sudija Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane, predvođeni gospodinom Ivom Andrićem, kontinentalnim direktorom za Balkan i izvršnim šefom kuhinje „World Chef“ asocijacije.

Pobednička ekipa će pored prestižne titule kraljeva ajvara za sezonu 2018 osvojiti i vredne nagrade. Najbolji recept biće nagrađen sjajnim redizajniranim modelom šporeta Smederevac MBS 10 i proizvodima „Bakina Tajna“ u težini kapitena pobedničke ekipe, drugoplasirana ekipa osvaja Vox frižider i Smederevac Mini Electric dok će trećeplasirana ekipa osvojiti Tempo vaučer u vrednosti od 30.000 RSD i Quick 800 MBS Milan Blagojević električni aparat.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra u veliko finalu u Beogradu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Zamke za turiste: 7 znakova kako prepoznati loš restoran
13. Jun 2019
Najbolji restorani na putovanjima najčešće su oni za koje moramo da se pomučimo da...
Restoraterstvo
Dan Žutog cveta vinarije Aleksić
21. Maj 2019
U Sky Lonuge-u hotela Hilton, juče je svečano otvorena najveća ikada flaša...
Restoraterstvo
HORES: Napojnice treba zakonski regulisati
20. Maj 2019
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, ponovo traži da se zakonski...
Restoraterstvo
Split: Stepenište Dioklecijanove palate izdali ugostiteljima
15. Maj 2019
U želji da što više napune gradsku kasu, vlasti Splita nisu štedele ni...