Predstavljena knjiga "Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje"

25. Maj 2018
Predstavljena knjiga 'Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje'

U METRO HoReCa Centru održana je promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”. Ovo posebno delo govori o pripremanju hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima i predstavlja podršku očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije.

Autorski tim čine: Miodrag Ilić, autor knjige; profesor dr Slađana Šobajić, autor predgovora i stručni saradnik; Kristina Gašpar, stručni saradnik i gastro urednik; Snežana Kitanović, stručni saradnik i drugi.

Projekat prikupljana tradicionalnih recepata i objavljivanja knjige "Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje", podržala je kompanija METRO Cash & Carry Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

- Za nas kao instituciju veoma je važno da prepoznamo ovakve projekte, koji imaju veliki značaj za turizam i ugostiteljstvo. Knjiga je važna za sve one koji uživaju u hrani i istoriji, za sadašnje i buduće generacije u zemlji, ali i van nje. Verujemo da će ova knjiga motivisati ugostitelje da uvrste neki od specijaliteta u svoju ponudu. Hvala još jednom što ste nas uključili u ovaj projekat - rekla je ovom prilikom Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.



Čitaoci će u ovoj knjizi moći da pronađu mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice.

- Autor se potrudio da ovom knjigom javnosti predstavi sve rezultate istraživačkog rada. Svest da o ishrani srpskog naroda ne posedujemo mnogo istorijskog, pisanog materijala, predstavlja razlog više da se ova tema obrađuje postupno i temeljno. METRO je prepoznao značaj ovog projekta koji je u direktnoj u vezi sa poslovanjem kompanije i pružio podršku autoru Miodragu Iliću da sačuva od zaborava deo kulinarske baštine naših predaka - rekao je Uroš Urošević, rukovodilac za odnose sa HoReCa kupcima u METRO Srbija i recezent knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”.

Knjiga sadrži oko 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija i centralna Srbija. U knjizi je opisan i kratak istorijat kulinarstva u Srbiji, kao i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje…) za ljudsko zdravlje. Knjiga je objavljena na dva jezika - srpskom i engleskom.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...