Džejmi Oliver zatvara 12 restorana širom Velike Britanije

27. Februar 2018
Džejmi Oliver zatvara 12 restorana širom Velike Britanije

Najpoznatiji kuvar na svetu je pre nedelju dana objavio da zatvara 12 restorana širom Velike Britanije, a kao razlog je naveo "restrukturiranje kompanije". Finansijski stručnjaci su brzo predvideli ovakav krah - neinvestiranje, neatraktivne lokacije i visoki troškovi presudili su njegovim restoranima, uprkos zvučnom imenu.

Dok su mediji ovih dana preokupirani krizom koja je pogodila lanac restorana KFC, još jedna "multimilionska" ketering kompanija ima velike probleme. Naime, lanac restorana najpoznatijeg kuvara na svetu Džejmija Olivera suočava se sa velikom finansijskom krizom.

O finansijskim problemima najpoznatijeg šefa kuhinje priča se već neko vreme, a sve je kulminiralo početkom godine.

Džejmi je pre nedelju dana objavio da zatvara 12 restorana širom Velike Britanije, a kao razlog je naveo "restrukturiranje kompanije".

On poseduje ukupno 25 restorana u Velikoj Britaniji i 28 u SAD.

Pojavili su se sudski dokumenti koji pokazuju da je restoran "Džejmijev Italijanski" imao dugove od 71,5 miliona funti. Kako su pisali britanski mediji, jedan od najpoznatijih kuvara na svetu osoblju duguje 2,2 miliona funti, a prošle godine je poslovao s gubitkom od 10 miliona. Osim nekoliko miliona za sitna dugovanja, on duguje još 42 miliona kreditorima, poreskoj upravi, vlasnicima prostora i dobavljačima.

Džejmi Oliver je u decembru prošle godine uložio 3 miliona funti sopstvenog novca kako bi pokušao da održi lanac, pišu medji na Ostrvu.

Njegova portparolka kaže da je vrednost od 71,5 miliona funti izobličena slika - 47 miliona funti je pokriveno kreditima od "HSBC" i komapnije Džejmi Oliver. Ona dodaje da je novac koji se duguje dobavljačima, poreznicima i zaposlenima standardan za posao i da su svi plaćeni. Ali dokumenti pokazuju da je posao bio na ivici gašenja, piše Gardijan.

Zatim, dva londonska restorana "Barbecoa", koji se nalazi u "Pikadiliju" i "Sitiju", bila su stavljena na prodaju nakon što je plaćanje zakupa postalo neodrživo.

Inspektori za javno zdravlje posetili su "Siti" 2014. godine i dali ocenu jedan: pronašli su izmet miša i buđ.

Ishrana je varljiv posao, a Džejmijev italijanski lanac pogođen je rastom cene rente i snažnom konkurencijom.

Postoji desetine jeftinih mesta za jelo koje obuhvataju svaku vrstu kuhinje koja se može zamisliti, a sveže testenine i gotovi sosevi se prodaju u svakom supermarketu.

"River Cafe", gde je Džejmi počeo da radi u kuhinji, i dalje služi jednostavnu italijansku hranu napravljenu od najfinijih sastojaka po astronomskim cenama.

Rut Rodžers, koja poseduje i upravlja ovim restoranom, nikada nije želela da otvori lanac, piše Indipendent.

Nemojte da žalite Džejmija, dodaje Indipendent.

On je 2016. godine napravio 7,3 miliona funti od proizvoda i garancija, tj. držanja njegovog ime na tiganju, što je mnogo lakše nego što nas ubeđuje da jedemo u jednom od njegovih restorana tokom hladne noći.

Bogatstvo Džejmija Olivera se procenjuje na 150 miliona funti. Finansijski stručnjaci su brzo predvideli ovakav krah - neinvestiranje, neatraktivne lokacije i visoki troškovi presudili su njegovim restoranima, uprkos zvučnom imenu.

Pa, kako je sve počelo da ide nizbrdo?

Upozoravajući signali pojavili su se početkom 2017. godine, kada je "Džejmijev Italijanski" restoran počeo da posrće zbog intenzivne konkurencije i povećanja troškova delimično kao rezultat Bregzita, i zatvaranja šest restorana. Gubitak je prouzrokovan uglavnom troškovima zatvaranja ogranaka i zakupa za lokaciju na "Kings krosu", gde je Oliver ukinuo planove za ogroman restoran, pab i glavni kompleks, piše Gardijan.

Prema izveštajima, preostale grane lanca nadmašivale su tržište i da je brend "ostao neverovatno jak". Niža cena obroka dovela je više mušterija, a posao je postavljen tako da povećava zaradu "dugo u budućnosti".

Ali glavni izvršni direktor restorana, Sajmon Blagden, otišao je u oktobru zajedno sa direktorom finansije Tarom O'Nil, a Džejmi Oliver je najavio da će se više baviti restoranima, nego što će to poveravati drugima, kako je bio slučaj ranijih godina.

Piter Martin, potpredsednik konsultanste kompanije za hranu i piće "CGA", kaže da dokumenti suda za "Džejmijeve Italijanske" prikazuju sliku o nedovoljnim investicijama, složenim menijima i neosnovanom otvaranju filijala.

"Sa ovakvim izborom na tržištu da biste zadržali kupce morate da ostanete sveži i relevantni ", kaže Martin. "Kada je Džejmi došao na scenu, to je bilo novo i uzbudljivo. Ali tržište je postalo generalno jako uzbudljivo i imate više ljudi koji rade takve stvari."

Kriza koja je pogodila "Džejmijev Italijanski" pratila je niz poslovnih neuspeha za Olivera, koji je svojim priznanjem uništio 40 odsto svojih poduhvata i izgubio 90 miliona funti od 2014. godine.

U 2015. godini Oliver je zatvorio poslednju radnju posuđa za kuvanje "Resepis", a 2017. zatvorio je poslednju od svoja četiri britanska tematska restorana "Junion Džek", da bi u oktobru njegov magazin za hranu, "Džejmi", prestao da izlazi nakon gotovo 10 godina, podseća Gardijan.

Izvor: Nedeljnik

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
GastroBedeker Alana Menige: Mozart i njegove kuglice
29. Jun 2021
Već i sama činjenica da su globalno najpoznatija torta - Sacher i najpoznatija pralina -...
Restoraterstvo
Miele otkriva kako da svoje kulinarske sposobnosti uz neke kulinarske trikove podignete na viši nivo!
17. Jun 2021
Kompanja Miele , u okviru svog najvećeg showroom-a u Beogradu na vodi, po prvi put pokreće...
Restoraterstvo
Miele pokrenuo globalnu kampanju kako bi naglasio svoje obećanje: „Kvalitet ispred svog vremena“
11. Jun 2021
• Na lep a istovremeno neočekivan način, nova kampanja poziva potrošače u Miele...
Restoraterstvo
Novi restoran u Beogradu: Indijska kuhinja na Banovom brdu
07. Jun 2021
Jedna od najuzbudljivijih, najrasprostranjenijih i najomiljenijih kuhinja širom sveta,...