U "Merkuru" otvorena muzejska postavka “70 godina u službi građana”

10. Jul 2017
U 'Merkuru' otvorena muzejska postavka “70 godina u službi građana”

U zgradi Termomineralnog kupatila Specijalne bolnice Merkur, u centralnom holu starih inhalacija, otvorena je muzejska postavka pod nazivom “70 godina u službi građana”. Ovo otvaranje je prvi u nizu događaja koje Merkur organizuje u nedelji jubileja od 10. do 14. jula, u cilju obeležavanja uspešnog poslovanja tokom sedam decenija.

Muzejski eksponati u okviru ove postavke, kroz različite forme pričaju priču o Merkuru, njegovom osnivanju, promenama, razvoju i ljudima koji su bili deo svih tih aktivnosti. To nije priča samo Merkura, već i građana Vrnjačke Banje, kao i svih gostiju koji su je posećivali tokom vremena.

Postavka sastavljena od različitih formi izložbenih eksponata, istorijskih spisa, knjiga i predmeta, kao i 16 panoa sa prikazom Merkura kroz 7+1 decenija i Muzejskog bioskopa sa arhivskim filmovima, biće na raspolaganju svim gostima i građanima Vrnjačke Banje do 31. oktobra ove godine.

Pred velikim brojem zvanica i predstavnika medija muzejsku postavku otvorio je direktor Merkura dr sci med Dejan Stanojević, izrazivši svoje zadovoljstvo povodom početka obeležavanja tako značajne godišnjice poslovanja.

Okupljenim zvanicama i predstavnicima medija obratio se i predstavnik rukovodstva Merkura iz nekog ranijeg perioda, Pejo Vušović, koji je istakao paralelu u razvoju Ustanove i napredak tokom vremena od kada je on bio radno angažovan.

Autor postavke Ognjan Topalović obratio se prisutnoj publici, i predstavio sadržaj postavke kao i postupak njene pripreme, prikupljanja i kreiranja materijala.

Priča o Merkuru kao banjskom centru počinje 1947. godine. Vrnjačka Banja je poznata kao kraljica banjskog turizma i nekadašnje mesto odmora srpske aristokratije, koja je još tada uvidela prednosti boravka u banji i blagodeti njenih voda.

Danas, Merkur predstavlja moderan rizort smešten u samom srcu Vrnjačke Banje u prelepom prirodnom okruženju vrnjačkog parka, jednog od najlepših u Evropi. Merkur uspešno kombinuje savremenu tehnologiju i komforan smeštaj, sa spa uslugama i prirodnim bogatstvom Srbije, pružajući pacijentima zdravlje i lepotu. Kupanje u mineralnoj vodi kojom su ispunjeni svi bazeni Merkurovog Spa centra „Rimski izvor“, savremena je verzija tradicionalnog koncepta banjskih kada.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
BeeShaper za tri godine postao najveća
04. Septembar 2017
Najveća regionalna baza korisnika za internet promociju brendova, BeeShaper startap, proslavlja...
Razno
Biciklijada u Ljuboviji drugog vikenda septembra
01. Septembar 2017
Devetu godinu za redom, drugog vikenda septembra u Ljuboviji organizuje se...
Razno
Međunarodni
31. Avgust 2017
Gastro–turističko–humanitarna manifestacija "Bean festival" biće održan...
Razno
Najveći teleskop jugoistočne Evrope nalaziće se u Prokuplju
31. Avgust 2017
Do kraja ove godine, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biće završen trajni paviljon...