Svečanost povodom 55. godišnjice nezavisnosti Alžira

07. Jul 2017
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Marko Jelić
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Marko Jelić
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Marko Jelić
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Marko Jelić
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Marko Jelić
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Marko Jelić
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Marko Jelić

Povodom 55. godišnjice nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, u  Domu Vojske Srbije, odnosno Medija centru „Odbrana“ priređena je svečanost na kojoj je promovisana knjiga „Alžir-Beograd, jubilej prijateljstva 1962-2017“.

Skupu, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ambasade Alžira i Društva prijatelja Alžira prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora i javnog i političkog života.

Posle intoniranja himni Alžira i Srbije, u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barili“ iz Požarevca, pod dirigentskom palicom mr Katalin Tasić, prisutne je pozdravio ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub, koji je zahvalio ministru Đorđeviću na srdačnoj saradnji i pojasnio da, za razliku od većine drugih, nekad kolonijalizovanih zemalja, Alžir ne slavi svoj nacionalni praznik na dan sticanja nezavisnosti, već kao sećanje na otpočinjanje oružane borbe, 1. novembra 1954. godine.

- To je najvažniji dan, kada je narod, uzevši oružje, odlučio da uzme i sudbinu u svoje ruke, a 5. jul 1962, koji danas obeležavamo, dan je kada se završila duga kolonijalna tama, koja je nad Alžirom trajala 132 godine, rekao je ambasador i dodao da se danas i sećamo boraca koji su položili živote kako bi njihova domovina povratila nezavisnost i suverenitet.
 
On je dodao da je podrška bivše Jugoslavije oslobodilačkoj borbi njegovog naroda bila veoma značajna i da je to razlog zbog koga je nastala knjiga koja beleži detalje te saradnje, a za koju je predgovor napisao bivši ministar odbrane.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je prijateljstvo dve zemlje neraskidivo, iako među njima ima mnogo razlika, ali da dele istovetnu privrženost slobodi, dostojanstvu i pravdi.
 
- Ondašnja Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala Privremenu alžirsku vladu, ali Srbija danas veoma ceni doprinos te prijateljske zemlje u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i podršku posle elementarnih nepogoda koje su pre nekoliko godina zadesile našu zemlju, rekao je ministar Đorđević, i posebno zahvalio ambasadoru Alžira, Abdelhamidu Šebšubu na doprinosu uspešnoj saradnji dveju zemalja.
 
U ime izdavača knjige „Alžir-Beograd, jubilej prijateljstva 1962-2017“, prisutnima se obratio i predsednik Društva prijatelja Alžira, Marko Jelić, koji je istakao da je povod za izdavanje monografije veličanstvena pobeda Alžirske revolucije i sticanje nezavisnosti.
 
- Knjiga koja je posvećena odnosima Srbije i Alžira je zbornik naučnih, stručnih  i novinarskih priloga o političkim, istorijskim, dilomatskim, kulturnim i drugim doprinosima u saradnji dveju zemalja, istakao je Jelić i dodao da izdanje predstavlja podsećanje na prijateljstvo koje traje duže od 50 godina, uz potpuno uvažavanje i razumevanje.

U ime Društva, Jelić je zahvalio uglednim autorima radova u knjizi: prof. dr Ljubodragu Dimiću, dopisnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti, dr Draganu Bogetiću, docentu dr Aleksandru Životiću, dr Dragomiru Bondžiću, dr Jovanu Čavoškom, dr Draganu Petroviću, Dejanu Đ. Ristiću, dr Mili Turajlić, ambasadorima dr Milanu Šahoviću, Danilu Miliću, Muludu Hamaiu, Patriku Amoahu-Ntimu, dr Fari Milimonou, kao i novinaru, i diplomati Miloju Popoviću.

Predsednik Društva prijatelja Alžira je, izrazivši uverenje da će taj izdavački poduhvat doprineti razumevanju, bliskosti i jačanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda, čestitao godišnjicu nezavisnosti bratskom alžirskom narodu s najboljim željama za prosperitet.
 
Jelić je, u ime uspešne saradnje, ministru Đorđeviću i Medija centru „Odbrana“ uručio zahvalnice Društva prijatelja Alžira.

Svečano obeležavanje Dana nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, i 55. godina pobede Alžirske revolucije, nastavljeno je u rezidenciji ambasadora Alžira Nj. E. Abdelhamida Šebšuba, u rezidenciji, 6. jula 2017. godine, za diplomate ambasade Alžira, članove alžirske zajednice, i jedan broj članova Društva prijatelja Alžira.

S obzirom na to da je veliki broj alžirskih oficira na usavršavanju u Srbiji, a povodom 5. jula, Dana nezavisnosti, predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika, unapredio je u višu čin jedan broj alžirskih oficira, među kojima su i četvorica koji su na usavršavanju u Beogradu.

Kako je običaj, skidanje starih i postavljanje novih činova na naramenicama, i diplomu o unapređenju obično uručuje ambasador ili vojni ataše. Međutim, Alžir je još jednom ukazao počast Stevanu Labudoviću, snimatelju alžirske revolucije, tako što je tom prilikom, nove činove alžirskim oficirima postavio na naramenice. Kao neko koga Alžirci smatraju ravnopravnim borcem rata za nacionalono oslobođenje, večeras je u 90. godini života, doživeo još jednu počast. Labudovića, Alžir nikada nije zaboravio!

Marija Obradović

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
BeeShaper za tri godine postao najveća
04. Septembar 2017
Najveća regionalna baza korisnika za internet promociju brendova, BeeShaper startap, proslavlja...
Razno
Biciklijada u Ljuboviji drugog vikenda septembra
01. Septembar 2017
Devetu godinu za redom, drugog vikenda septembra u Ljuboviji organizuje se...
Razno
Međunarodni
31. Avgust 2017
Gastro–turističko–humanitarna manifestacija "Bean festival" biće održan...
Razno
Najveći teleskop jugoistočne Evrope nalaziće se u Prokuplju
31. Avgust 2017
Do kraja ove godine, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biće završen trajni paviljon...