Raskošan početak West Etnology Festa

05. Jul 2018
Goga Grubješić
Goga Grubješić
Slava Zajcev i Vjera Mujović
Slava Zajcev i Vjera Mujović
Simonida Stanković i Taro Kadooka
Simonida Stanković i Taro Kadooka
Venčanica iz Kisača
Venčanica iz Kisača
Muški model na reviji nacionalnih manjina
Muški model na reviji nacionalnih manjina

Ekskluzivnom revijom narodnih nošnji i kostima nacionalnih manjina Republike Srbije “Ethno Couture” i uzbudljivim muzičkim programom, u Etnografskom muzeju u Beogradu svečano je otpočeo drugi West Etnology Fest.

Trodnevnoj internacionalnoj manifestaci čiji autor je Goga Grubješić, prisustvovao je veliki broj zvanica iz kulturnog i umetničkog života Srbije, a festival je svečano otvorila Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije.

- “West Etnology Fest” je najbolji način da Srbija obeleži Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Ovo veče i naredna tri dana mogu da posluže kao ponos svima u Srbiji. Raznolikost kulturne baštine koja odlikuje veliki broj nacionalnih manjina koje žive u Srbiji je naše bogatstvo. Nije slučajno što su u njoj inspiraciju našli mnogi poznati umetnici i naučnici, a manifestacije ovog tipa ključne su u njenom očuvanju - rekla je Paunović.

Programski deo svečanog otvaranja West Etnology Fest-a počeo je revijom “Ethno Couture” na kojoj su raskošne nošnje Rumuna, Slovaka, Bunjevaca, Muslimana i Mađara, oživljene savremenim stilskim pristupom. Svi komadi prikazani na ovoj reviji vlasništvo su privatnih kolekcionara ili Ansambla “Kolo”, koji je ove večeri mini koncertom  proslavio 70 godina uspešnog rada.

Posebnu čar predstavljanju modela i celom programu dala je glumica Vjera Mujović, koja je u kostimu Koko Šanel iz aktuelne predstave “Mala crna haljina” vodila publiku kroz prvo veče West Etnology Festa.

Naročite ovacije publike izazvao je poslednji model na reviji, venčanica s kraja XIX veka iz Kisača, koju krasi 95 godina stara, jedina sačuvana “parta” koju mlada nosi na glavi. Odušeljenje predstavljenim modelima pokazao je i čuveni ruski kreator Slava Zajcev, pridruživši se modelima na sceni radi fotografisanja. Ekskluzivna revija “Crvenog Diora”, kako Zajceva nazivaju najuticajniji svetski modni magazini inače je planirana za drugi dan festivala, 5.jul, u Stambeno-poslovnom kompleksu West 65.

Muzika inspirisana tradicijom nastavila je da osvaja raskošni prostor Etnografskog muzeja u Beogradu i tokom ostatka večeri. Publika je pažljivo ispratila nastup mladih majstora frule Svetozara i Jelisavetu Šutić, koji su na flauti izveli kompozicije “Majska šetnja” i “Paraćinka kolo”. Simpatije i pažnju svih prisutnih , nakon toga, zaslužio je multimedijalni performans “ Srbija do Tokija” u izvedbi Simonide Stanković i japanskog muzičara Taro Kadooka. Ovaj majstorski par etno zvuka na gajdama i fruli odsvirao je bećarce „Vesela je Srbadija“ ,„Malo Bačko kolo“, kolo “Čačak”, a njihov zarazni muzički zanos nastavljen je i uz koktel koji je usledio nakon zvaničnog programa.

- Zahvaljujem se Stambeno-poslovnom kompleksu West 65 i svima koji su nas podržali, među kojima je pre svega Ansambl “Kolo”, što su prepoznali koliko je važno da nakon prvog veoma uspešnog Etnology Festa, naša manifestacija nastavi da živi. Naš cilj je da skrenemo pažnju na veliku vrednost nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i njenih naroda i narodnosti, ali i da predstavimo savremene umetnike koji stvaraju nove vrednosti oslanjajući se na tradiciju. West Etnology Fest je osmišljen da bismo pokazali svetu bogatstvo naše kulture i istovremeno upoznali bogatstva drugih kultura - izjavila je autorka ovog jedinstvenog mini festivala, Goga Grubješić.

Svečanom otvaranju West Etnology Festa prisustvovali su i direktor Ansambla “Kolo” Vladimir Dekić, direktor Kulturnog centra Kisača Pavel Surov, pokrajinski sekretar za nacionalne manjine Milinka Hrcan, organizator Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara Varga Tamaš i učesnica festivala Hudaberdijeva Korpagulj, bivši profesor na katedri za modeliranje i tekstil Turkmenskog politiehničkog instituta, koja će 6. jula u Art  bioskopu Etnografskog muzeja održati predavanje o nacionalnoj nošnji Turkmenistana.

Organizator West Etnology Fest-a je kreativna agencija SuperStarCulture.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
U bečkom muzeju dela okačena ukoso
22. Mart 2023
Muzej Leopold u Beču je okačio odabrana dela Klimta, Šilea i drugih umetnika ukoso kako...
Razno
Bečki zoološki vrt 20 godina gaji velike pande
16. Mart 2023
Nedavno je Bečki zoološki vrt Šenbrun obeležio 20 godina saradnje u zajedničkom...
Razno
Raspisan javni poziv za najlepšu fotografiju Zemuna
13. Mart 2023
Opština Zemun raspisala je javni poziv za izbor najlepše fotografije Zemuna za...
Razno
Beograd dobija muzej posvećen ženama?
06. Mart 2023
Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković...