Proslava 56 godina nezavisnosti Alžira

06. Jul 2018
Proslava 56 godina nezavisnosti Alžira

Povodom 56. godišnjice nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, u Beogradu, ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, priredio je svečani prijem u svojoj rezidenciji, u znak sećanja na dan kada su, 5. jula 1962. godine, borci Alžirske revolucije, izvojevali pobedu. Antikolonijalna borba alžirskog naroda – Alžirski rat za nezavisnost – smatra se jednim od najvećih događaja u istoriji XX veka. Ta borba, uticala je na stvaranje mnogih država kolonizovane Afrike, i u temelju preokrenula tok istorije Afrike.

Ambasador Abdelhamid Šebšub je najpre zahvalio gostima na prisustvu, podsećajući na to da zajednički dele istorijski trenutak, koji obeležava godišnjicu nezavisnosti Alžira. Ovaj dan, koji obeležava kraj perioda dugog 132 godine života alžirskog naroda u represiji, nepravdi i poniženju. Ovaj dan se smatra i danom pobede, koja je usledila posle otpora i narodno-oslobodilačkog rata, koji je vodio alžirski narod protiv francuskog kolonijalizma, da bi konačno došao do svoje slobode, nezavisnosti i suvereniteta.

Ambasador je ukazao na to da je ovo je prilika da se poklonimo senima hrabrih boraca i podsetio na hrabrost i borbu tih ljudi, koji su bili snaga vojske nacionalnog oslobođenja, i čija posvećenost svima nama, i prisutnim mladim oficirima Narodne Nacionalne armije, koji su danas sa nama, treba da služi za primer.

Velika je čast što su nas danas i visoki oficiri Narodne nacionalne armije iz Alžira, sticajem srećnim okolnosti, počastvovali svojim prisustvom. Ovaj dan nas podseća i na podršku koju su Jugoslavija i predsednik Tito pružali alžirskom narodu tokom godina borbe i kojima danas takođe odajemo počast.

Iskoristio je i ovu priliku da oda posebno priznanje Stevanu Labudoviću, koji nas je napustio prošlog novembra.  "Stevan je uvek bio srećan kada je bio u prilici da sa Alžircima podeli radost, ali danas, po prvi put, nije među nama. Međutim, sa nama je njegova supruga Ružica, kojoj, u ime svih vas, želim dobrodošlicu“.

Kao što znate, izjavio je ambasadaor, 5. jul je praznik mladosti, a mladost jedne zemlje je njena budućnost, i zbog toga je alžirska vlada, odmah po sticanju nezavisnosti, postavila obrazovanje kao prioritet razvojne politike, gradeći osnovne i srednje škole i univerzitete, kako bi svi građani Alžira imali pristup znanju i obrazovanju, koje su im bili uskraćeni tokom kolonijalnog perioda.

Na ovaj dan, prethodnih godina, Ambasada Alžira je organizovala i ceremoniju dodeljivanja činova oficirima na školovanju koji su proizvedeni u viši čin. Ove godine, nije bilo uručivanja činova, i to ne zato što alžirski oficiri na školovanju to nisu zaslužili, već jednostavno, izjavio je ambasador, zato što za to još nije došao pravi trenutak, kada je reč o napredovanju.

Koristeći svečanu atmosferu, ambasador Šebšub je napomenuo da je među prisutnima i jedan mladi Alžirac, kome danas može da se oda priznanje. Radi se o Lasal Abderahmanu, koji je upravo položio veliku maturu i koji zaslužuje aplauz prisutnih, kao podršku. Ambasador je rekao da i svima ostalima želi isti uspeh u učenju, i pozvao sve da se i dalje trude, kako bi bili najbolji i na najbolji način predstavljali svoju zemlju.

Prijemu su prisustvovali alžirski diplomati, visoki oficiri Narodne nacionalne armije, koji su u poseti Beogradu, članovi alžirske zajednice, članovi Društva prijatelja Alžira, predstavnici srpskih kompanija, koje su poslovno prisutne u Alžiru, predstavnici medija, te brojni vojni stažisti, koji su na stručnom usavršavanju u Srbiji.

Domaćini su priredili bogatu alžirsku trpezu, uz kus kus, alžirska vina, i urme, za koje se veruje da su među najboljima na svetu.

Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Kako obezbediti bezbedno kupanje u doba pandemije
09. April 2021
I ove, kao i prošle godine očekuje se veća popunjenost domaćih hotela, jer se sve...
Razno
U Ruskom domu uskoro izložba povodom šest decenija od prvog čovekovog leta u svemir
07. April 2021
Čitava naša planeta bila je 12. aprila svedok događaja koji je iz korena promenio...
Razno
Najlepši pejzaži Srbije od danas krase gradske autobuse
07. April 2021
Projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ započinje kampanju „Zdrava priroda za...
Razno
HVAC UVC Sterilizacioni kanal – efikasna brana za širenje virusa i bakterija kroz klimatizacione i ventilacione sisteme
02. April 2021
Inovativno rešenje za sprečavanje širenja virusa Covid 19 i ostalih poznatih...