Obeležena godišnjica rođenja Mahatme Gandija i Međunarodnog dana nenasilja

17. Oktobar 2016
Obeležena godišnjica rođenja Mahatme Gandija i Međunarodnog dana nenasilja

Ambasada Indije, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Beogradu, obelezila je u subotu, 15. oktobra, godišnjicu rođenja Mahatme Gandija, "Oca indijske nacije".

Pošta ovom velikanu odata je prigodnim programom i polaganjem venaca i cveća ispred Gandijeve biste na Novom Beogradu, uz prisustvo ambasadorke Indije Nj.E. Narinder Čohan, stalnog koordinatora kancelarije UN u Srbiji Irene Vojačkove-Solorano, zamenika gradonačelnika Beograda Andreje Mladenovića, predstavnika Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Srbije, i drugih koji su tom prilikom odali počast "Ocu indijske nacije".

Mohandas Karamčand Gandi (1869 – 1948), poznat kao Mahatma (Velika Duša), uspešno je tokom 20. veka – koji je bio obeležen priličnim nasiljem – promovisao filozofiju nenasilnog otpora i nenasilnog razrešavanja sporova, što je predstavljalo jedinstvenu praksu u socijalnim protestima, i kasnije poslužilo kao inspiracija raznim drugim pokretima u svetu, kao i pojedincima. Gandi je svetu pokazao delotvornost nenasilnih metoda u postizanju temeljitih društvenih promena i trajnog mira – kroz univerzalne poruke čija se primenljivost nastavlja i u današnjem svetu prepunom sukoba i razdora.

Godine 2007, na inicijativu Vlade Indije, Generalna skupština UN je jednoglasno usvojila rezoluciju da se 2. oktobar – dan Mahatminog rođenja – proglasi Međunarodnim danom nenasilja. Ovu rezoluciju je podržala i Vlada Srbije. Iste godine, Vlada Srbije je postavila Gandijevu spomen-bistu, dar Vlade Indije, u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu, koja nosi taj naziv od 1970. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. Novembar 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih...
Razno
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. Novembar 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u beogradskom...
Razno
Jubilej Društva prijatelja Alžira - 15 godina rada
31. Oktobar 2017
Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamid Šebšub organizovao je, u ambasadi svoje...
Razno
Malezija u Beogradu -
30. Oktobar 2017
Ambasada Malezije u Beogradu organizovala je od 18. do 22. oktobra u hotelu Radisson Blu Old...