Noć istraživača 30. septembra u Srbiji

08. Septembar 2016
Noć istraživača 30. septembra u Srbiji

Sedma Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 30. septembra, u dvanaest gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“.

Noć istraživača održaće se u čak 12 gradova u Srbiji, u kojima će ulaz na sve događaje biti besplatan: u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici.

- Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci su oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naučnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo i hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života - objasnila je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i koordinatorka Noći istraživača.

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu od 16 časova pa sve do ponoći kroz COOL nauku – nauku niskih temperatura, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka "cool". Na istom mestu moći će da porazgovaraju o COOL temama sa COOL naučnicima, uz COOL poslasticu – naučni sladoled.

Već od 15 sati u tržnom centru BIG počinje program za najmlađe Novosađane – Naučno igralište, a do 22 sata će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz sladoled razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub Kvoter od 20 sati, gde ih čeka predavanje o pivu, kao i degustacija specijalno napravljenog napitka od hmelja sa tajnim dodacima, izložba fotografija ART OF FIZIKS, već tradicionalni naučni kviz i odlična svirka benda MistakeMistake.

Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane, Šapčane na Glavnom trgu i Pančevce u centru grada.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri. U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.

U više od 250 gradova održaće se 11. Evropska noć istraživača, manifestacija koja ima za cilj da, pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Više informacija o Noći istraživača u Srbiji možete pronaći OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Promocija knjige
12. Decembar 2017
Društvo prijatelja Alžira i Studentski kulturni centar, organizuju u sredu, 13. decembra...
Razno
Dolce&Gabbana kreirali tijaru za Operski bal u Beču
22. Novembar 2017
Svake godine kompanija Swarovski angažuje nekog međunarodno priznatog dizajnera za izradu...
Razno
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. Novembar 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih...
Razno
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. Novembar 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u beogradskom...